Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kwart dagopvangtarieven boven maximum uurprijs overheid

Een kwart van de gemiddelde uurtarieven voor dagopvang ligt hoger dan het maximale uurtarief dat de overheid teruggeeft via de kinderopvangtoeslag. Voor buitenschoolse opvang is dat aantal nog meer: 54 procent van de uurtarieven is hoger dan de maximale vergoeding.
Beeld: iStock

Uurtarieven worden bepaald door allerlei factoren. Met de komst van nieuwe kwaliteitseisen, zoals de beroepskracht-kindratio voor baby’s, wordt ook het uurtarief beïnvloed. Dat laatste zorgde deze week voor veel ophef. Maar hoe hoog zijn op dit moment de uurtarieven in de dagopvang en buitenschoolse opvang?

Dagopvang

Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, BOinK, deed in het eerste kwartaal van 2018 onderzoek naar de uurtarieven van 417 kinderopvanglocaties. Wat blijkt? Driekwart van de uurtarieven voor dagopvang ligt lager of is gelijk aan de door de overheid maximaal te vergoeden uurprijs van € 7,45 (kinderopvangtoeslag). Een kwart ligt daarboven. Noord-Holland is de duurste provincie: ouders betalen daar gemiddeld € 7,58 per uur voor dagopvang.

Buitenschoolse opvang

Voor bso wordt gemiddeld € 7,14 gerekend. 54 procent van de uurtarieven is dan ook hoger dan de € 6,95 die de overheid maximaal vergoedt. Wat bso betreft is Gelderland de duurste provincie met een gemiddelde van € 7,35 per uur.
Het Waarborgfonds Kinderopvang heeft naar de resultaten en conclusies van het uurprijsonderzoek gekeken en geconstateerd dat deze correct zijn, meldt BOinK.

Grote steden

In de vier grootste steden van Nederland (G4) overschrijdt het gemiddelde uurtarief voor dagopvang de maximale vergoeding van de overheid. In Amsterdam betalen ouders het meest: € 7,93. Utrecht volgt met € 7,69. In Den Haag geldt een gemiddeld uurtarief van € 7,65 en in Rotterdam is dat € 7,46.

Onderzoek

In het onderzoek is gekeken naar het gemiddelde uurtarief per provincie, het gemiddelde uurtarief in de G4 en de gemiddelde uurtarieven ten opzichte van het door de overheid maximaal te vergoeden uurtarief. Daarnaast zijn de uurtarieven van de vijf grootste landelijke aanbieders onderzocht. Samen bieden zij op meer dan 1416 locaties kinderopvang aan. Deze vergelijking laat geen grote afwijkingen zien. De resultaten zijn terug te vinden in een factsheet.

Bekijk hier het onderzoek uurtarieven-onderzoek door BOinK >>


Als gevolg van de nieuwe beroepskracht-kindratio voor baby’s zullen in de kinderopvang ruim 2.500 éxtra mensen nodig zijn. Het nieuws leidt tot onrust: de sector kampt nu al met een personeelstekort. ABN AMRO spreekt van een ‘strijd om talent’. Lees meer


 

2 REACTIES

  1. Is de kop samen met de eerste alinea niet compleet misleidend? Die luiden: Kwart dagopvangtarieven boven maximum uurprijs overheid. Een kwart van de gemiddelde uurtarieven voor dagopvang ligt 25 procent hoger dan het maximale uurtarief dat de overheid teruggeeft via de kinderopvangtoeslag.

    25% hoger dan het maximale uurtarief (= € 7,45) is 1,25 x € 7,45 = € 9,31. En een kwart (= 25%) van de gemiddelde uurtarieven voldoet daaraan. Dan is 75% lager dan € 9,31, maar vaak toch hoger dan de € 7,45 (de maximum uurprijs waarmee de overheid rekent). Kortom: rekenkundig is een en ander niet juist. Goh, en dat voor een vakblad voor de kinderopvang in samenwerking met Boink en het Waarborgfonds. Waarom twijfel ik ook al weer aan ELKE berekening (BKR baby’s van 4 op 1 naar 3 op 1, max 2 gezichten bij baby’s, kosten opleidingen, CAO invloed op loonkosten, totale IKK invloed op prijzen, etc.) van anderen? Vakblad, Boink, Waarborgfonds: neem eens contact op met ondernemers in de Kinderopvang!

    • Dag Kinderopvang de Vlindertuin,

      Bedankt voor deze reactie, want in de intro stond inderdaad een fout, die ik zojuist heb hersteld. Het gaat inderdaad niet om het uurtarief dat 25 procent hoger ligt. Voor zover wij weten betaalt niemand € 9,31 per uur voor kinderopvang. In Amsterdam werd een gemiddelde prijs van € 7,93 berekenend, wat vrij hoog is. Het gaat dus inderdaad, zoals de kop meldt, om 25 procent van dagopvanglocaties die een hogere uurprijs hanteren dan de maximale vergoeding van de overheid (€ 7,45).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.