Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kosten kinderopvang verdubbeld sinds 2007

Kosten

Ouders betalen in 2013 gemiddeld twee keer meer voor kinderopvang dan in 2007. Voor ouders met een minimuminkomen is het bedrag in sommige gevallen zelfs verviervoudigd. Dit vermeldt de NOS op haar website op basis van cijfers van onderzoeksbureau Buitenhek.

De NOS berekent de kosten voor een gezin met twee kinderen dat twee dagen in de week gebruikmaakt van kinderopvang (één naar het kinderdagverblijf, de ander naar een bso). In 2007 betaalde een gezin met een minimuminkomen in totaal 319 euro voor de kinderopvang, na aftrek van alle toeslagen. In 2013 betaalt dit gezin 1355 euro.

Modaal en twee keer modaal
Gezinnen met een modaal inkomen betalen in 2013 2330 euro, terwijl dit in 2007 812 euro was. Gezinnen met twee keer modaal betaalden in 2007 2054 euro en in 2013 4705 euro voor kinderopvang.

Koopkracht ouders
Opvallend is, dat de kosten voor de opvang lang niet zo snel stegen als de uitgaven voor ouders. Het is dus vooral aan de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag te wijten dat ouders nu zoveel meer betalen voor kinderopvang dan zes jaar geleden. Overigens hoeft het niet altijd te betekenen dat ouders er de afgelopen jaren in koopkracht op achteruit gegaan zijn, bijvoorbeeld doordat andere maatregelen wel gunstig voor ouders hebben uitgepakt.

Bekijk hier een NOS-fragment >>

Bekijk hier de cijfers van Bureau Buitenhek >>

Bron: Bureau Buitenhek/ NOS
ANP Photo, Koen Suyk

1 REACTIE

  1. Ik weet niet waar jullie deze sijfers vandaan halen maar dit is de zelfde onzin als wat er altijd in de krant staat,en wat de grootste oorzaak is van de terugloop (nl de bangmakerij in de krant waardoor nieuwe ouders niet meer durven komen)
    als er bij mij twee kinderen twee dagen per week komen dan is de rekening voor de dagopvang 506,32
    en de rekening voor de BSO is dan 179,20 dus gezamelijk 716,80.en geen1355 euro.
    en van dit berdag krijgen ze nog een deel vergoed via de belasting.de minima betaald bijna niets want die krijgen nog steets(ook in 2013 )90% terug en zijn in dit geval dus maar 71,68euro kwijd .Hoezo het viervoudige.Ik hoop dat de media eens gaat werken met de juiste cijfers in plaats van alle potentiele klanten weg te jagen door veel te hoge prijzen te noemen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.