Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleine basisscholen moeten dicht

Kleine

Basisscholen met minder dan 100 leerlingen moeten de deuren sluiten. Dat adviseert de Onderwijsraad aan het ministerie van Onderwijs. De ondergrens ligt voor scholen in dunbevolkte gebieden nu op 23 leerlingen.

Kleine scholen, die vaak in dunbevolkte gebieden staan zoals bijvoorbeeld de Achterhoek of het noorden van Nederland, hebben vaker een matige tot zwakke kwaliteit. De Onderwijsraad vindt daarom dat het aantal kleine scholen beperkt moet worden. Op dit moment hebben ruim 1300 scholen minder dan 100 leerlingen, 462 van die scholen zijn de laatste in de plaats.

Ingrijpend advies
Het advies is donderdagochtend aangeboden aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. Hij noemde het een zeer ingrijpend advies, met vergaande gevolgen. ‘Maar je mag je ogen hier niet voor sluiten. Nu kunnen we er nog wat aan doen, over een paar jaar wordt dat veel lastiger.’ Kete Kerverzee, voorzitter van de PO-raad, de koepelorganisatie van het basisonderwijs, gaat nog een stap verder: ‘Het onderwijs raakt in een vrije val als we nu niks doen.’

Dure school
De komende jaren wordt een daling van het aantal leerlingen verwacht. Tussen nu en 2020 neemt het aantal scholieren volgens schattingen af met 100.000 kinderen, dat is zo’n 6 procent. Lokaal kan dit percentage zelfs oplopen tot 20 procent, meldt de Onderwijsraad. Kleine scholen zijn echter duur en zetten de onderwijskwaliteit onder druk. Daarom moet het minimumaantal leerlingen verhoogd worden naar 100 scholieren.

Samenwerken
Om toch de keuzevrijheid van ouders en kinderen te waarborgen, pleit de raad voor meer regionale samenwerking tussen scholen. Uit concurrentieoogpunt is het nu wettelijk nog vrij lastig voor scholen om samen te werken. Die regels moeten vereenvoudigd worden, vindt het adviesorgaan.

Christelijke scholen
Vanuit christelijke hoek wordt het rapport niet juichend ontvangen. De Besturenraad voor christelijk onderwijs noemt het advies te rigoureus en vreest een kaalslag. Onderwijsvakbond CNV Onderwijs is bang voor spookdorpjes: jonge gezinnen trekken weg uit kleine gemeentes als de scholen daar verdwijnen. Politieke partij ChristenUnie pleit ervoor om juist te investeren in de onderwijskwaliteit in de krimpregio’s.

Randstaddenken
Het CDA vindt het plan getuigen van eendimensionaal Randstaddenken. Kamerlid Michel Rog: ‘In plaats van te veroorzaken dat Nederland opgedeeld wordt in drukke delen met goede voorzieningen en desolate gebieden waar je nergens meer voor terecht kunt, kan de Onderwijsraad beter nadenken over manieren om de onderwijskwaliteit op kleine scholen te verbeteren.’ Volgens het CDA moet niet Den Haag bepalen welke scholen moeten sluiten, maar moet er geluisterd worden naar de wens van de lokale gemeenschap.

Bron: ANP
ANP Photo, Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.