Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kinderopvangtoeslag voortaan gebaseerd op gewerkte uren

Kinderopvangtoeslag voortaan gebaseerd op gewerkte uren

Vanaf 2012 wordt de kinderopvangtoeslag gekoppeld aan het aantal gewerkte uren. Er wordt dan gekeken naar het aantal uren van de ouder die het minste werkt. Minister Henk Kamp en staatssecretaris Frans Weekers hopen hiermee de fraude met kinderopvangtoeslag te voorkomen.

Arbeidsdeelname
Ouders met een kind tot 4 jaar kunnen 140 procent van de gewerkte uren declareren. Er wordt dan ook rekening gehouden met eventuele reistijd van het werk naar de opvang. Voor de bso kunnen ouders maximaal 70 procent van de gewerkte uren declareren bij de Belastingdienst. Dit percentage ligt lager omdat het aantal uren op school natuurlijk niet mee telt. ‘Het doel van de kinderopvangtoeslag is om de arbeidsdeelname te ondersteunen. Daarom is het onwenselijk dat er toeslag wordt verleend voor opvanguren die niet gerelateerd kunnen worden aan gewerkte uren van de ouders of verzorgers’, stelt Kamp samen met Weekers in een brief die vrijdag naar de Tweede Kamer is verstuurd.

Fraudegevallen
Volgens Kamp en Weekers maakt het overgrote deel van de ouders op een goede wijze gebruik van de overheidssteun. Maar komen ook geregeld fraudegevallen aan het licht. Om dit tegen te gaan, is het straks ook niet meer mogelijk voor ouders om achteraf in een keer een groot bedrag aan kinderopvangtoeslag te vragen in plaats van een maandelijks voorschot, zoals gebruikelijk. Verder kunnen ouders nog maximaal 230 uur aan toeslag per kind per maand voor alle soorten opvang samen aanvragen.

‘Buitenproportioneel’…
vindt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma de maatregel. Hij behartigt de belangen van ouders in de kinderopvang. De problemen worden alleen maar groter, omdat het kabinet de komende drie jaar blijft bezuinigen op de bijdrage aan de kinderopvang.De verhoging kan wel worden teruggedraaid, maar met veel schade. Afgelopen jaar was er al veel uitval onder mensen met lage inkomens, omdat die de kosten niet langer konden opbrengen doordat de eigen bijdrage verdubbelde of verdrievoudigde. De komende jaren zullen veel hoger opgeleide vrouwen minder gaan werken door de sterk oplopende kosten, aldus Jellesma.

Heilloos beleid
Hij spreekt van een heilloos beleid, dat geld kost in plaats van oplevert. ‘Ze zijn precies met de verkeerde beweging bezig. We hebben het laagste werkloosheidscijfer van heel Europa, we hebben die vrouwen hard nodig. Je kan het wel terugdraaien, maar dan zijn de opvangplaatsen inmiddels weg.’

Downlaod hier de brief van Kamp en Weekers >>

3 REACTIES

  1. Ik werk 3 dagen in de week en heb per dag 10,5 uur opvang nodig voor mijn kindjes van 2,5 en 7 maanden. Mijn werktijden zijn wisselend. De ene week werk ik soms halve dagen, de andere week soms hele dagen of een dag niet. Ik kan de kinderen wel thuis laten als ik vrij heb, maar door het contract bij het kinderdagverblijf betaal ik die uren toch. Moet ik nu dus nóg meer gaan betalen doordat het kinderdagverblijf met vaste dagdelen en contracten van 50 of 52 weken werkt? Dan kan ik beter niet meer werken !!

  2. Lees alle reacties
  3. Als je als vrouw(of man) dan dus 24 uur werkt en je begint elke dag om half acht waardoor je voorschoolse opvang nodig hebt, en je werkt acht uur met een uur pauze tussendoor, dan heb je ook naschoolse opvang nodig.
    Als daar dan ook nog een woensdag in valt heb je bij de BSO van mijn kinderen in het totaal 87,97 uur nodig per kind.
    Met 24 uur werken zou je dan nog maar 72,8 uur vergoed krijgen terwijl je die uren echt nodig hebt.(24×13/3=104 uur werken per maand en daarvan 70%)

  4. de geplande bezuinigingen van deze minister zullen voor veel gastouders, werkend als zzp-er het einde van hun bedrijfje betekenen. het is niet mogelijk te overleven als er geen vast inkomen meer mogelijk is door niet betalen bij vakanties, vrije dagen etc.. Door de nieuwe regelgevingen van de afgelopen jaren is het al bijna onmogelijk om je bedrijfje maximale omzet te laten draaien als we het over aantal kindplaatsen hebben( verhouding leeftijden opgevangen kinderen b.v., verlaging van maximaal op te vangen kinderen van 6 naar 5.
    een kwalitatief zeer geode vorm van kinderopvang zal ongetwijfeld verdwijnen in het zwarte circuit en integere ondernemers zullen ergens een nieuw inkomen vandaan moeten halen, als ze niet op de gemeenschap willen teren en van een uitkering gaan leven !!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.