Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kinderopvangtoeslag stopt voor oudercrèches

Kinderopvangtoeslag stopt voor oudercrèches

Kamp blijft bij zijn voornemen om per 2013 de kinderopvangtoeslag stop te zetten voor ouderparticipatiecrèches. In totaal gaat het om zes crèches waarvan vier in Utrecht. Het CDA, de PvdA en GroenLinks zijn het niet met deze maatregel eens. Zij vinden de ouderparticipatiecrèches juist een goed voorbeeld van hoe betrokken ouders zelf goedkopere opvang regelen.

Wel bestaansrecht
De minister past de wet aan om de 6 ouderparticipatiecrèches te kunnen behouden, hoewel de ouders niet voldoen aan kwaliteitseisen voor leidsters in de kinderopvang. Hij doet dat naar zijn zeggen om zijn waardering te tonen. Maar volgens hem is het niet nodig het recht op kinderopvangtoeslag voort te laten bestaan, omdat de uurprijs van de ouderparticipatiecrèches gelijk is aan de gemiddelde prijs per uur die ouders nu zelf bijdragen in de kinderopvang.

Bron: ANP
Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

  1. Als er iets van wezenlijk belang is voor de ontwikkeling van een kind, dan is het wel emotionele veiligheid, ofwel: het gevoel dat de ouder of begeleider het kind begrijpt en er niet voortdurend iets anders van het kind wordt verwacht. Wat de ene ouder doet en zegt kan immers weer in strijd zijn met wat de andere ouder doet en zegt.
    Door ieder dagdeel weer een andere ouder op de groep weten kinderen onvoldoende waar zij aan toe zijn, waardoor hun ontwikkeling stagneert of ontspoort, omdat er voortdurend wisselend gedrag van een kind wordt verwacht. Van de ene participerende ouder mag het kind immers iets wel en van de andere niet. Pedagogisch opleiding wordt niet gevraagd. Bovendien is er bij ouderparticipatie ook nog grote kans dat eigen kinderen van de ouders op de groep worden voorgetrokken of aandacht onttrekken aan niet eigen kinderen. Is het voordelig zijn belangrijker dan continuïteit en emotionele veiligheid voor je kind?
    Hoe lief en zorgzaam ouders ook mogen zijn, die wisselingen zijn echt niet goed te noemen, te veel input voor een kind om te verwerken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.