Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang vangt geen baby’s op vanwege hitte

Het RIVM heeft het Nationaal Hitteplan geactiveerd en op veel kinderdagverblijven is een hitteprotocol in werking getreden. Maar voor kinderopvang Doomijn in het oosten van het land is dat niet genoeg. Daar sluiten ze de komende dagen de deuren voor baby’s en peuters tot twee jaar vanwege de hitte.
ANP

In totaal gaat het om zo’n 80 tot 90 van de 120 locaties in onder meer Zwolle, Dalfsen en Ommen van Doomijn waar baby’s worden opgevangen, schrijft het AD.

‘We vinden het met deze omstandigheden niet meer verantwoord om jonge kinderen in groepsverband op onze locaties op te vangen’, schrijft Doomijn in een mail naar de ouders. ‘We nemen deze maatregel uit veiligheidsoogpunt voor de kinderen en ter bescherming van onze medewerkers.’

Geen airco

Volgens directeur Wim Bosch van Travers Welzijn, waar Doomijn onder valt, heeft hij geen andere keuze. ‘Ik heb een verantwoordelijkheid als ondernemer. We snappen dat het heel vervelend is voor de ouders, maar het is geen doen.’ In de gebouwen van de kinderopvang is geen airconditioning. Door airco zouden ziektekiemen zich gemakkelijker verspreiden. Maar dit laatste is volgens BOinK-voorzitter Gjalt een kletsverhaal, schrijft het AD. ‘Het is tijd dat de opvang een omslag maakt en maatregelen gaat nemen, het zal veel vaker voorkomen dat het langere tijd heet is.’

Hitteplan

Bij kinderopvangorganisatie Sam&Ko in Deventer worden de komende dagen baby’s gewoon opgevangen, meldt het AD. ‘Uiteraard zijn we alert en volgen we het Nationaal Hitteplan van het RIVM. We hebben duidelijke afspraken over hoe te handelen bij hitte’, zegt Barbara Mannaart, hoofd verkoop en marketing tegen de krant.

Belang kind voorop

Intussen wordt op de Facebook pagina van Kinderopvangtotaal flink gediscussieerd over de tijdelijke sluiting. De meesten prijzen het besluit van de kinderopvangorganisatie en zijn blij ‘dat het belang van het kind voorop wordt gesteld’. Een aantal trotse werknemers laat van zich horen. Sommigen noemen ook de werkomstandigheden van de pm’ers, zij zouden niet kunnen werken met deze omstandigheden.
Maar er worden ook kritische kanttekeningen geplaatst. Want hoe moeten de ouders dit oplossen? ‘Niet iedereen kan zomaar vrij krijgen’ is een veelgehoorde reactie, hoewel sommigen er ook op wijzen dat ‘ook andere werkgevers een tropenrooster hanteren’.
Sommigen vragen zich af of het wel beter is als de baby’s thuis worden opgevangen, daar is het immers ook warm. Bovendien vindt een aantal mensen dat het wel meevalt met de hitte. Zij die vooruit kijken wijzen erop dat de opvang moet meebewegen met het veranderende klimaat. Het laatste woord is met andere woorden nog niet gezegd over de hittesluiting. Een hot topic dus.
Bron: AD, RTV Oost


Het ziet ernaar uit dat de komende dagen een hittegolf wordt bereikt. Het RIVM en GGD Utrecht geven kinderdagverblijven tips om kinderen te beschermen tegen hitte. De Consumentenbond geeft ook tips om baby’s bij hitte goed te laten slapen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.