Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang start groep voor peuters en kleuters

Marianne Velsink
Veel kinderen gaan in Nederland vanaf 4 jaar naar school. Officieel start de leerplicht pas vanaf 5 jaar. Bij Kinderopvangorganisatie Klein Eiland in Groningen wordt geprobeerd om kinderen zo lang mogelijk in de speelse omgeving van de kinderopvang te houden. Dat doen ze met een speciale peuter-kleuterklas.
Fotolia

Dat meldt het Dagblad van het Noorden die coördinator Eefke Meijer sprak. Ze noemt de nieuwe groep met een mooi woord de ‘in-plaats-van-school’. De groep is bedoeld voor kinderen tussen de 3,5 en 5 jaar oud. De bedoeling is dat de kinderen vier ochtenden per week naar het bos, een bejaardentehuis, de bibliotheek en andere plekken gaan om zo de echte wereld in te trekken voordat ze meteen van een speelse omgeving naar de schoolbanken gaan.

Motorische en sociale ontwikkeling

‘Uit veel onderzoek blijkt dat we op heel jonge leeftijd naar school gaan, terwijl leren dan juist baat heeft bij een rijke omgeving met veel speelruimte’, aldus Meijer in de regionale krant. Zij vindt een uitstel van de schooltijd met een jaar (van 4 naar 5 jaar) heel zinvol. ‘Twaalf maanden uitstel is, als je vier jaar oud bent, 25 procent van je leven. De kleintjes kunnen een vol jaar bijtanken op het gebied van hun motorische en sociale ontwikkeling.’

Bewegen en kunst

De komende week start een eerste groepje van zeven kinderen. Ze hoopt de groep later dit jaar uit te breiden naar in totaal zestien kinderen. In de directe omgeving van de kinderopvang zijn veel buitenspeel- en klimmogelijkheden. Daarom staat bewegen centraal. Verder wil ze zich met de peuter-kleutergroep richten op theater en kunst.

Schoolstatus

Het liefst ontvangt Meijer uiteindelijk een schoolstatus voor de speciale groep, maar voorlopig valt de groep nog onder kinderopvang. Als kleuters 5 jaar zijn, kunnen ze alsnog naar school gaan en verwacht Meijer dat ze prima kunnen aanhaken bij leeftijdsgenoten. Dat zou betekenen dat deze kinderen instromen in groep 2.

Er zijn meer kinderopvangorganisaties die met peuter-kleutergroepen beginnen, zoals kinderopvangorganisatie Okidoki in s’ Gravenzande. Zij pakken dit iets anders aan, want organiseren deze combinatiegroep samen met school.  Een pedagogisch medewerker van de kinderopvang en een leerkracht van de basisschool begeleiden de groep voor kinderen van 3 jaar en 3 maanden tot en met 6 jaar. Lees meer over dit initiatief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.