Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang Kidsplus opnieuw in de fout

Kinderopvangorganisatie Kidsplus is opnieuw op de vingers getikt door de GGD. Dit maal gaat het om de kinderdagverblijven in Veenendaal en Nieuwegein.
AdobeStock

De GGD regioUtrecht heeft in april inspecties uitgevoerd bij de vestigingen van Kidsplus in Veenendaal en Nieuwegein. Uit beide inspectierapporten komen duidelijk tekortkomingen naar voren.

Over de datum

Zo bleken in de buitenruimte van de vestiging in Nieuwegein giftige planten te staan, zoals klimop. De kinderen hadden in de voetbalkooi hun bso-hesjes niet aan, waardoor het moeilijk was de kinderen te onderscheiden van buurtkinderen. Er was verder binnen sprake van een vochtplek en vuilophoping, de schoonmaak was niet ‘toereikend’ en er stond yoghurt in de koelkast die ruim over de datum was.

Vallen van grote hoogte

Ook in de Veenendaalse vestiging stelt de GGD vast dat een aantal zaken niet op orde is. Zo is in het veiligheids- en gezondheidsbeleid ‘vallen van hoogte’ niet opgenomen als groot risico. Dit vindt de GGD opmerkelijk omdat er in 2018 een incident was waarbij een kindje uit een hoog bed was gevallen. Daarnaast mist het risico op vergiftiging en de maatregelen die worden genomen om dit risico te verkleinen of te voorkomen. Het beleid geeft bovendien onvoldoende concrete houvast voor de pm’ers.

Gevaarlijk meubilair

Uit het rapport blijkt verder dat er verouderd en beschadigd meubilair in de binnenruimtes staat, dat gevaar kan opleveren. De ventilatie in de slaapkamertjes werkt niet en de luchtkwaliteit wordt niet gemonitord.

Ook is de geschillen- en klachtenprocedure niet op orde. Klachten worden niet binnen de daarvoor gestelde termijn behandeld. Bovendien worden ouders niet proactief op de hoogte gestelde van de klachtenprocedure (bijvoorbeeld via de website).

‘Momentopname’

De leiding van de vestigingen ziet de bevindingen van de GGD als een momentopname, blijkt uit het rapport. ‘Wij benaderen het proces van inspectie en het inspectierapport als een document van waaruit wij kunnen leren en ontwikkelen. Het laat ons weer met andere ogen naar onze locatie en pedagogisch klimaat kijken en houdt ons scherp,’ staat in het inspectierapport van de vestiging in Nieuwegein.

Sluiting vestiging Bilthoven

Kidsplus staat ook bekend als ‘Kinderopvang Midden Nederland’. De kinderopvangorganisatie bestaat uit 12 vestigingen verspreid over het land. Eerder werd de vestiging in Bilthoven tijdelijk gesloten nadat misstanden waren geconstateerd. Na de sluiting stelde de Pvda Kamervragen, de antwoorden laten nog even op zich wachten.

Lees ook: Gemeenten moeten veel sneller kunnen handelen als een kinderdagverblijf de regels stelselmatig overtreedt, zegt de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang. Aanleiding voor deze uitspraak is de tijdelijke sluiting en ondertoezichtstelling van een kinderdagverblijf in Bilthoven. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.