Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang in brede school Borgvliet moet wijken voor klaslokalen

Voor 35 jonge kinderen moet op stel en sprong een nieuwe kinderopvangplek gevonden worden: hun ruimte in Brede School Borgvliet moeten ze verlaten. Dit heeft de gemeente Bergen op Zoom via de rechter afgedwongen. Vanaf de kerst staan de kinderen 'op straat': 'De onrust is groot.'

Foto: Pexels / Artrem Podrez

Omdat de gemeente wel een huisvestingsplicht heeft voor basisscholen, maar niet voor de commerciële kinderopvang, wil de gemeente de ruimte aan de plaatselijke Vrijeschool De Zeeridder aanbieden.

Brede School Borgvliet biedt nu nog onderdak aan onder meer basisschool Het Palet en kinderdagopvang LPS-KOM. De gemeente is deels eigenaar van het gebouw, en heeft dus via de rechter afgedwongen dat de ruimte vanaf 23 december voor De Zeeridder bestemd is.

Enige opvanglocatie

De rechter oordeelde dat het belang van de gemeente en De Zeeridder groter is dan dat van de kinderopvang. Maar de kinderopvang vormt de aansluiting op basisschool Het Palet, en is bovendien de enige opvanglocatie in de wijk. Een oplossing is er nog niet gevonden: een nieuwe plek in de wijk komt er niet.

Wachtlijsten

‘Daar hebben we lang naar gezocht, maar die is er gewoon niet’, zegt Els Kooijmans van LPS-KOM in het AD. De kinderen moeten worden ondergebracht bij bestaande opvanglocaties. ‘Maar dat is niet gemakkelijk. Overal zijn wachtlijsten en er is sprake van een enorm personeelstekort.’ De ouders zitten volgens Kooijmans echt met de handen in het haar.

Aansluiting

‘We weten niet waar we aan toe zijn’, zegt ouder Herman Klupper tegen diezelfde krant. Van zijn twee kinderen zit er een op basisschool Het Palet en de ander op de bijbehorende kinderdagopvang van LPS-KOM. Hij vindt het erg dat de opvang verdwijnt uit de wijk. ‘Het is een multiculturele wijk en school. Het is heel fijn om opvang in de buurt te hebben. Het vormt de aansluiting op Het Palet.’

LPS-KOM had lange tijd hoop toch in de brede school te kunnen blijven. Zeker omdat de twee lokalen die nu vrijkomen voor De Zeeridder het probleem niet oplost: de betreffende school blijft op zoek naar een eigen plek.

Huisvestingsplicht

Kooijmans vindt het onbegrijpelijk dat de deuren van de kinderopvang per 23 december moeten sluiten. De gemeente stelt een huisvestingsplicht te hebben voor basisscholen en niet voor kinderopvang. ‘Maar de gemeente heeft wel een wettelijke taak als het gaat om voorschoolse educatie. Recent heeft het Ministerie van Onderwijs daar nog aandacht voor gevraagd. En nu moet de kinderopvang in deze wijk dicht.’

Bron: AD en Regio Online

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.