Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kinderopvang en basisonderwijs gaan niet eerder open

De kinderopvang en basisscholen blijven dicht tot 8 februari, behalve voor de noodopvang. Branchepartijen BK en BMK hebben aangeboden om, waar mogelijk en in overleg, ondersteuning te geven bij de noodopvang voor de basisscholen.
shangarey / stock.adobe.com

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) lijken kinderen in dezelfde mate ontvankelijk en besmettelijk voor het virus als bij de ‘oude’ variant. Daar is echter meer bevestiging voor nodig. Ook zijn er nog te veel zorgen over het aantal besmettingen in Nederland en over de verspreiding van nieuwe varianten van het virus in de samenleving. Daardoor is het niet mogelijk om basisscholen en kinderopvanglocaties eerder te openen. Contactmomenten tussen volwassenen moeten nog zoveel mogelijk worden voorkomen.

Noodopvang

Het primair onderwijs (waaronder het speciaal onderwijs) en de kinderopvang blijven wel open voor de noodopvang van kinderen van ouders met een cruciaal beroep en voor kinderen in een kwetsbare positie. Dat is, gelet op de specifieke groepen, verantwoord volgens het OMT.

Op verschillende plekken staat de noodopvang onder druk, omdat veel ouders er gebruik van maken. De kinderopvang wil het primair onderwijs helpen, komende week worden daar concrete afspraken over gemaakt. Ook spreekt het kabinet met de sociale partners over ‘coronaverlof’ voor ouders die hun werk met de zorg voor hun kinderen moeten combineren. Het kabinet is bereid daaraan bij te dragen.

Kamerbrief

In een Kamerbrief van 17 januari schrijft minister Hugo de Jonge (VWS): ‘De kinderopvangsector heeft aangeboden om, waar mogelijk en in overleg, ondersteuning te bieden aan de noodopvang op school. Het kabinet steunt dit initiatief ten zeerste, en vraagt ook gemeenten om waar nodig een rol te (blijven) spelen om deze verbinding en uitwisseling te faciliteren. Er vindt nog deze week een overleg plaats tussen beide sectoren en gemeenten; hiermee kan verder invulling gegeven worden aan het aanbod van de kinderopvang om bij te dragen aan de noodopvang op scholen.’

‘Teleurstellende boodschap’

Demissionair staatssecretaris Bas van ’t Wout (Sociale Zaken en Werkgelegenheid): ‘De kinderopvang kan tijdens deze lockdown helaas niet eerder open. Ik begrijp heel goed dat dit een teleurstellende boodschap is voor ouders, pedagogisch medewerkers en kinderen. Ik snap dat de druk hoog is, zowel in de noodopvang als bij ouders thuis. Groot respect voor alle ouders die thuiswerken combineren met de zorg voor jonge kinderen en het in goede banen leiden van thuisonderwijs, maar volledige opening van kinderopvang is op dit moment niet verantwoord gezien de huidige aantallen besmettingen. Voor kinderen in een kwetsbare positie en kinderen met minimaal één ouder in een cruciaal beroep kan de noodopvang open blijven. Mede dankzij de enorme inzet van medewerkers in de kinderopvang. Ik blijf met de kinderopvangsector in gesprek in aanloop naar het volgende weegmoment van alle lockdown-maatregelen.’

Opening

De opening van het primair onderwijs en de kinderopvang wordt meegenomen in de heroverweging van alle lockdown-maatregelen, die gelden tot in elk geval 8 februari. Voor de kinderopvang blijft het verzoek aan ouders om de facturen door te blijven betalen gedurende de sluiting. De eerder aangekondigde tegemoetkoming in de eigen bijdrage loopt ook tijdens deze verlenging van de lockdown door.

Bron: Rijksoverheid

1 REACTIE

  1. Reactie van de staatssecretaris: ‘De kinderopvang kan tijdens deze lockdown helaas niet eerder open. Ik begrijp heel goed dat dit een teleurstellende boodschap is voor ouders, pedagogisch medewerkers en kinderen. Waarom zou dit een teleurstelling zijn voor pedagogische medwerksters? Gaat het dan om minder werkuren voor bijvoorbeeld oproepkrachten? Dat kan me voorstellen, maar verder krijgen de PM-ers toch over het algemeen minder kinderen op de groepen en dus meer tijd voor het individu, dus dat is prettig. En als ze een contract hebben met vaste uren, dan gaat de salariëring ook gewoon door. Dus dat is ook geen probleem.
    Een vraag naar aanleiding van de copmpensatie aan de ouders: Tijdens de eerste lock-down zijn ALLE ouders gecompenseerd vanuit de overheid, zelfs de ouders met cruciale beroepen, die WEL gebruik maakten van de opvang. Ik vond dat toen al onlogisch, want dat geld (wat ze niet aan ouders die wel gebruik maken van de opvang) kunnen ze beter gebruiken om aan de gedupeerde ouders van het toeslagenschandaal te geven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.