Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Kinderopvang duur en complex, politiek is aan zet’

Brenda Kluijver
Een derde van de Nederlandse ouders ervaart veel stress door de combinatie van werk en zorg voor de kinderen. Goedkopere en minder complexe kinderopvang zou veel van die kopzorgen wegnemen.
Adobestock

Dat blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van belangenorganisatie WOMEN Inc. De resultaten van het onderzoek tonen bovendien aan dat het huidige voorzieningenstelsel (kinderopvang, verlofregelingen en respijtzorg) gelijke kansen tussen mannen en vrouwen in de weg staat op het gebied van werk en zorg voor het gezin.

Mythe

Emma Lok, directeur WOMEN Inc.: ‘Investeringen in kinderopvang en volledig betaald partnerverlof en respijtzorg leiden tot het beter kunnen combineren van betaald werk met onbetaalde zorg. De resultaten ontkrachten de hardnekkige mythe in Nederland dat vrouwen niet meer uren willen werken en bewijzen dat mannen meer gaan zorgen wanneer het systeem hen deze vrijheid geeft. Het systeem moet dus veranderen, de politiek is aan zet.’

Te duur

Uit het onderzoek komt naar voren dat 45 procent van de ouders minder financiële zorgen zou hebben bij betaalbare kinderopvang. Van de mensen met een laag inkomen vindt bijna 70 procent de kinderopvang te duur. Het huidige stelsel is bovendien voor velen te ingewikkeld: 80 procent van de ouders moet aan het eind van het jaar toeslagen terugbetalen aan de Belastingdienst of krijgt teveel betaald geld terug. De helft van de ouders geeft aan onvoldoende zicht te hebben op de kosten van kinderopvang die zij afnemen. Onlangs bleek ook dat veel werkende moeders groot voorstander zijn van gratis kinderopvang, omdat ze op hun tandvlees lopen. 

Partnerverlof

Uit het onderzoek blijkt ook dat ouders weinig gebruik maken van andere mogelijkheden om werk en zorg te kunnen combineren, zoals het partnerverlof. Dit komt vooral door de lage financiële vergoeding van die voorziening. Partnerverlof is een belangrijk middel om werk en zorg gelijk na de geboorte van een kind eerlijk te verdelen. Momenteel maakt minder dan de helft van de partners hier gebruik van. Als dit verlof 100 procent in plaats van 70 procent vergoed wordt, zou bijna driekwart van de partners het wél gebruiken.

Rolpatronen

WOMEN Inc. doet mee aan de campagne ‘Het werkt niet’, om politici op te roepen het stelsel te herzien. ‘Zodat meer vrouwen financieel onafhankelijk worden, mannen meer zorgtaken op zich nemen en we breken met traditionele rolpatronen en opvattingen die ongelijke kansen in stand houden’, aldus de directeur Lok. Het onderzoek en de campagne zijn gelanceerd door een samenwerkingsverband tussen vijf verschillende maatschappelijke organisaties: WOMEN Inc., WO=MEN, Bureau Clara Wichmann, Movisie en de NVR.

1 REACTIE

  1. waarom zeggen mensen toch altijd dat kinderopvang duur is? De kinderopvangtoeslag, en zeker voor de lage inkomens, is ligt toch vaak op 70%-90%? Op de factuur staat een hoog bedrag, maar dat is niet het bedrag dat ouders daadwerkelijk betalen.
    Werkende moeders zijn voorstander voor gratis opvang omdat zij op hun tandvlees lopen. Dus als de opvang gratis is lopen zij niet meer op hun tandvlees?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.