Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang BuitenGewoon start met zorggroep

Zo af en toe komt er een kinderopvangorganisatie in het nieuws omdat ze hun deuren openen voor zorgkinderen. Dat gebeurt nu bij Kinderopvang BuitenGewoon uit Woudrichem die vanaf oktober met een zorggroep start.
1Zorggroep-Buitengewoon-AdobeStock.jpg
'Wij willen zorgen voor een meer inclusieve opvang

De groep is bedoeld voor kinderen van 2 tot 13 jaar en behalve doordeweekse dagen ook op zaterdag open van 9 tot 18 uur. De groep is beschikbaar voor kinderen die gedragsmatig, cognitief en/of op ontwikkelingsgebied moeite hebben in de reguliere kinderopvang.

Inclusieve opvang

Kinderopvang BuitenGewoon legt op de eigen website uit waarom ze het zo belangrijk vinden om deze kinderen op te vangen: ‘Wij willen zorgen voor een meer inclusieve opvang, waarbij zorgkinderen zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving kunnen blijven. Dit gaan we doen door kwalitatieve opvang te bieden aan zorgkinderen, zodat zij meer kunnen participeren in de samenleving en worden ondersteund waar nodig is.’

Zaterdag

Dat er is gekozen voor zes openingsdagen in plaats van de gebruikelijke vijf, komt volgens een woordvoerder van de organisatie omdat hier vraag naar was. ‘Uit ons onderzoek ‘Kwalitatieve begeleiding voor zorgkinderen binnen kinderopvang BuitenGewoon bleek dat er behoefte was aan zaterdagopvang om ouders te ontlasten en als extra aanvulling voor kinderen’, vertelt Marianne Sijberden.

Begeleidingsplan

De ratio op de groep is als volgt: één pedagogisch medewerker op maximaal vijf kinderen en twee pm’ers op een groep van maximaal 10 kinderen. Van elk kind wordt een individueel begeleidingsplan opgesteld en elk kind krijgt een mentor. De wens is om met de kinderen van de zorggroep én de kinderen van de andere groepen gezamenlijke activiteiten uit te voeren, mits dit een positieve werking heeft op het kind.de medewerkers op de zorggroep hebben minimaal een HBO-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening gevolgd. Daarnaast heeft een aantal medewerkers een master Ecologsiche pedagogiek behaald en beschikt de directeur over een HBO-diploma Psychosociaal Hulpverlener.

In opdracht van het Kinderopvangfonds werkten zeven ‘PACT-proeftuinen’ de afgelopen twee jaar aan een inclusieve speelleeromgeving voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Conclusie: n alle proeftuinen is de samenwerking tussen de verschillende partijen toegenomen, maar de mate waarin dit leidt tot betere inclusie is nog bescheiden. Lees meer (Longread)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.