Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang Berend Botje stelt ouders voor een vaccinatie-ultimatum

Ongeveer tien ouderparen die klant zijn bij de Noord-Hollandse kinderopvangorganisatie Berend Botje en die hun kind niet hebben gevaccineerd tegen de bof, mazelen en rode hond (BMR) is gevraagd dit alsnog te doen. Doen ze dit niet, dan beëindigt Berend Botje de opvang voor hun kind per 1 juli.
iStock

Het is voor het eerst dat een kinderopvangorganisatie bestaande klanten verplicht om kinderen in te enten. Vooralsnog hebben kinderopvangorganisaties alleen gezegd dat ze nieuwe klanten die niet gevaccineerd zijn te weigeren. Berend Botje gaat dus nog een stap verder. Dit meldt de NOS.

Gastouders

Het verbod geldt voor kinderen die naar één van de twaalf kinderdagverblijven van Berend Botje gaan. En dan alleen op plekken waar ook kinderen jonger dan 14 maanden opgevangen worden. Peutergroepen en bso’s zijn geen risicogebied voor baby’s die vanwege hun jonge leeftijd nog geen vaccinatie tegen BMR hebben gekregen. De organisatie heeft ook zo’n vijftig gastouders aan het werk. Daar wordt de maatregel ook ingevoerd, maar het is aan gastouders zelf of ze deze ook willen invoeren of niet. Berend Botje adviseert gastouders die weten welke ouders hun kind niet hebben gevaccineerd om het gesprek met hen aan te gaan. Gastouders mogen er dus ook voor kiezen de maatregel niet over te nemen.

Veiligheid baby’s

Het weigeren van niet-gevaccineerde kinderen heeft natuurlijk alles te maken met de uitbraak van mazelen op een Haags kinderdagverblijf een maand geleden, Daar werden ook kinderen besmet die vanwege hun leeftijd nog niet gevaccineerd hadden kunnen zijn. Berend Botje weigert niet-gevaccineerde kinderen omdat ze de veiligheid van baby’s anders niet kunnen waarborgen. Baby’s kunnen pas als zij 14 maanden zijn ingeënt worden tegen de bof, de mazelen en rode hond. Gaby Alberts, pedagogisch directeur bij de kinderopvangorganisatie: ‘Een aantal mensen reageerde heel boos en wil niet vaccineren, maar wij willen gewoon niet dat kleine kinderen in gevaar komen.’

Alsnog inenten

Maar er zijn ook ouders die zich na de brief van Berend Botje verder in de materie hebben verdiept en alsnog hebben beloofd hun kind te vaccineren. De organisatie heeft een jurist laten kijken naar eventuele gevolgen. Want eerder is gezegd dat kinderopvangorganisaties kinderen helemaal niet mogen weigeren. Maar Alberts is niet bang voor straffen. ‘Onze jurist denkt dat het wel kan’, is te lezen op NOS.nl. ‘Je mag geen onnodig onderscheid maken. We weigeren om een goede reden. Het gaat niet om onderscheid, maar om het creëren van een veilige situatie.’

Vervangende opvang

De oudercommissie steunt de maatregel om kinderen verplicht te laten vaccineren. De organisatie heeft ouders die blijven weigeren aangeboden om te helpen bij het zoeken van vervangende kinderopvang, maar daar had een aantal ouders geen behoefte aan.

Signaal aan de politiek

Ook buiten de organisatie is er steun, bijvoorbeeld van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Woordvoerder René Looman zegt vooral te hopen dat de politiek dit als een signaal ziet om eindelijk met duidelijke wetgeving te komen. D66 heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee kinderopvangorganisaties niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren, maar hier wordt pas in het najaar over gestemd omdat de Tweede Kamer wil wachten op de uitkomsten van onderzoek naar de vaccinatiekwestie in Nederland en de rol hierin van de kinderopvang.

Vrijheid van overtuiging

Looman zegt verder namens de Brancheorganisatie achter de vrijheid van een overtuiging te blijven staan, maar dat deze overtuiging ook consequenties kan hebben zoals het worden geweigerd in de kinderopvang. ‘Het staat kinderdagverblijven en ouders vrij om allemaal een eigen keuze te maken over vaccineren.

Via de website van Berend Botje kun je de brief die directeur Gaby Alberts aan ouders stuurde lezen

Kinderopvangcentra zijn private ondernemingen, die geen wettelijke bevoegdheid nodig hebben om te bepalen aan welke ouders zij wel of geen diensten verlenen, stelt de Raad van State. Een universitair docent en hoogleraar geven hun visie. ‘Het is niet duidelijk of je mag weigeren of niet.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.