Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kinderopvang belangrijk voor werkende ouder

Kinderopvang belangrijk voor werkende ouder

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft vandaag nieuwe cijfers bekend gemaakt over het gebruik van formele opvang. Hieruit blijkt dat, mede door aanpassingen in de wet Kinderopvang, het gebruik van kinderopvang met ruim 70 duizend huishoudens is toegenomen ten opzichte van 2007. In totaal maakten 450 duizend huishoudenmet een werkende ouder in 2009 gebruik van formele opvang.

Steeds meer ouders werken
De toename van het gebruik van formele opvang (dagopvang, gastouderopvang en buitenschoolse opvang) hangt samen met aanpassingen in de wet kinderopvang, zoals de invoering van de verplichte werkgeversbijdrage, de verhoging van de overheidsbijdrage voor midden- en hoge inkomens, en het aanbod van buitenschoolse opvang door basisscholen. Het aantal ouderparen waarbij een van beide niet werkt, is tussen 2007 en 2009 met ruim 50 duizend gedaald.

Vooral voor jonge kinderen
Vooral bij jonge kinderen speelt de formele kinderopvang een grote rol. In bijna vier op de tien huishoudens met kinderen tot 4 jaar is de formele opvang de belangrijkste vorm van kinderopvang. Bij huishoudens met een jongste kind in de basisschoolleeftijd wordt de opvang daarentegen vooral gegeven door familie, vrienden of buren. Het hangt er ook vanaf hoeveel uren ouders per week maken of de formele opvang in trek is. Ouders met kleine deeltijdbanen van 12 -24 uur per week maken vaker gebruik van familie, vrienden en buren. Slechts één op de vijf ouders met deze kleine banen maken gebruik van formele opvang. Als ouders allebei voltijd werken of in een grote deeltijdbaan van 24 tot 35 uur per week, dan wordt er juist meer gebruik gemaakt van formele opvang.

1 REACTIE

  1. Het is daarom dat er niet op de kinderopvang gekort moet worden. Het zou voor de economie niet best zijn wanneer er meerdere ouders thuis gingen zitten met hun kinderen. Er zullen KDV’s moeten sluiten en dat zou funest zijn voor de ondernemers in de kinderopvang. ‘HANDEN AF VAN DE KINDEROPVANG’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.