Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen verspreiden Britse variant ‘mogelijk iets vaker’

Kinderen verspreiden de Britse variant van het coronavirus mogelijk iets vaker dan het gewone coronavirus. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek door GGD Rotterdam-Rijnmond en Erasmus MC, na een uitbraak van de Britse variant op een basisschool in Lansingerland.
Dmitry Naumov / stock.adobe.com

Volgens de onderzoeksresultaten spelen kinderen mogelijk in iets sterkere mate een rol bij de verspreiding van de Britse variant, dan bij het gewone coronavirus. Kinderen ontwikkelden ook vaker milde klachten bij de Britse variant dan bij de gewone variant.

In het kader van het onderzoek liet ruim 63 procent van de inwoners, met én zonder klachten, uit de gemeente Lansingerland zich testen. Ruim één procent van de geteste personen testte positief op het coronavirus. Bij zes procent van de mensen met een positieve testuitslag werd de Britse variant aangetroffen.

Rol kinderen

In een huishouden waar minstens twee gezinsleden positief testten, waren kinderen met de Britse variant vaker de personen die het virus mee naar huis hadden genomen en de anderen hadden besmet. ‘Belangrijk hierbij te vermelden is dat het in het eerste geval gaat om een uitbraak op een school’, schrijven de onderzoekers.

Uitbraakonderzoek Lansingerland

De aanpak risicogericht grootschalig testen in Lansingerland volgde op een uitbraak op een ongebruikelijke plek: een basisschool. Uit een steekproef van het Erasmus MC bleek dat een positief geteste persoon met de Britse variant geïnfecteerd was. Uit het uitbraakonderzoek bleek dat de verspreiding van het virus vooral plaatsvond bij gezinnen die een link hadden met de school. Verder uitbraakonderzoek, bij de aangrenzende scholen en bso’s en het grootschalig testen van alle inwoners in Lansingerland, laat zien dat er sprake was van een beperkte verspreiding van zowel de gewone als de Britse variant. Een verklaring hiervoor is een combinatie van: de communicatie naar inwoners, het gevoel van urgentie onder de inwoners om zich extra goed aan de maatregelen te houden, de aanpak van grootschalig testen, de opvolging van maatregelen (isolatie) door personen met een positieve testuitslag en het sluiten van de scholen.

Lees meer over dit onderzoek >>

De kinderdagopvang en de gastouderopvang gaan vanaf maandag 8 februari weer volledig open. Het OMT noemt dit besluit verantwoord, maar er worden wel aanvullende maatregelen genomen om verspreiding van COVID-19 binnen de kinderopvang tegen te gaan. Waar moet je op letten? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.