Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen steeds later zindelijk

zindelijk

Kinderen worden zo laat zindelijk dat leerkrachten in de kleuterklas steeds vaker luiers verschonen en plasjes opruimen. Actuele cijfers zijn er niet, maar artsen, leraren en onder meer het Máxima Medisch Centrum erkennen het probleem.

In de Gooi en Eemlander zegt een juf: ‘Het is niet te doen. Ik heb nu drie kinderen in de klas die vaak ongelukjes hebben. Dan ligt er weer een plas onder de tafel.’ Officieel mogen scholen kinderen die nog niet zindelijk zijn weigeren. Maar in de praktijk gebeurt dit bijna nooit.

Pesten
Bas Levering, pedagoog, erkent dat het later zindelijk worden ongelooflijk lastig is voor ouders en leraren. ‘Als een kind rond zijn zesde nog niet zindelijk is, kan dat voor het kind zelf ook vervelend worden. De kans is groot dat leeftijdsgenootjes het kind gaan pesten.’ Dat ouders het steeds drukker hebben is een belangrijke oorzaak voor het later zindelijk worden.

Tips
Op de website van het RTL-programma Editie NL staan een paar handige tips om zindelijkheid te bevorderen:

  • Bouw vaste poep- en plasmomenten in op de dag.
  • Eerst op het potje en dan gezamenlijk legen in het toilet.
  • Begin pas met zindelijkheid als een kind ouder is dan 14 maanden. Daarvoor kan het kind de sluitspier nog niet bedienen.
  • Forceer niks, pak het rustig aan.
  • Maak een peuter bewust van zijn lichaam, bijvoorbeeld wanneer een kind in bad gaat. Leg hem uit waar plas en poep vandaan komen.
  • Oefen geen druk uit op de peuter, maar goed gedrag belonen kan wel.

Bron: Editie NL/ Gooi en Eemlander
ANP Photo, Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.