Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nauwelijks weigering kinderen met diabetes

Er zijn in de praktijk bijna geen problemen met de toegang van kinderen met diabetes tot de kinderopvang. Dit blijkt uit een verkenning van de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid. Als er insuline toegediend moet worden, wordt hier vaak hulp van buitenaf voor ingeschakeld. Maar kinderopvangmedewerkers moeten dit zelf ook kunnen doen.
Diabetes.jpg
Vanaf dat kinderen 8 jaar zijn

Dit laat minister Asscher van Sociale Zaken weten in een verzamelbrief over de kinderopvang. De Tweede Kamer had gevraagd om een verkenning van het probleem nadat er signalen waren binnen gekomen dat zeker duizend kinderen onder de 4 jaar thuiszitten omdat ze niet naar de kinderopvang konden. De Diabetes Vereniging Nederland herkent echter dit probleem niet. Zij zien wel dat het in de praktijk vaak wijkverpleegkundigen of ouders zijn die een kind op de groep diabeteszorg verlenen. Vanaf dat kinderen 8 jaar zijn, is er vaak geen hulp van buitenaf nodig omdat kinderen zelf handelingen kunnen verrichten of aan kunnen geven wanneer het niet goed gaat.

Kind weigeren

Anders is dat voor kleine kinderen van 0-4 jaar. Het komt voor dat kinderopvangorganisaties een kind om die reden weigeren omdat ze de risico’s te groot vinden of omdat de opvang van het kind te veel van de organisatie vergt. Minister Asscher benadrukt in zijn brief dat een dergelijke weigering wel goed onderbouwd moet worden. Want als de risico’s beperkt zijn en de extra inspanningen gering, is er geen redelijke grond voor weigeren. Een rechter zou bij een conflict tussen ouders en opvang een uitspraak moeten doen.

Medisch handelen

Minister Asscher meldt dat het toedienen van insuline aan kinderen met diabetes niet als ‘voorbehouden handeling’ hoeft te worden aangemerkt. Dat betekent dat kinderopvangmedewerkers maar ook leerkrachten deze handeling zelf uit mogen voeren. Wel is het belangrijk dat er eerst goede afspraken met ouders worden gemaakt. Een werkgever mag zijn of haar personeel niet de opdracht verstrekken medisch te handelen. Ouders kunnen hier wel om vragen.

De berichtgeving dateert al van drie jaar terug. Maar toen waren er inderdaad signalen dat zeker duizend kinderen onder de 4 jaar oud niet naar de kinderopvang konden omdat ze vanwege hun diabetes geweigerd werden. Lees meer

Download de verzamelbrief kinderopvang hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.