Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Kinderen kussen op de mond is te seksueel’

Marianne Velsink
Ouders die hun kinderen een zoen op de mond geven, brengen hen seksueel in de war. Dit zegt de Britse kinderpsycholoog Charlotte Reznick. Haar opmerkingen leiden tot discussie in Engeland.
Veel psychologen zijn het niet eens met Charlotte Reznick. 'Dan kun je borstvoeding ook als een verwarrende handeling zien.'
Veel psychologen zijn het niet eens met Charlotte Reznick. 'Dan kun je borstvoeding ook als een verwarrende handeling zien.' - Foto: ANP

‘De mond is een erogene zone die gestimuleerd kan worden. Het zoenen van een kind op de mond is een handeling die neigt naar seksualiteit’, schrijft Reznick in haar boek The power of your child’s imagination. Enkele Britse kranten, zoals The Independent en The Sun publiceerden de mening van de kinderpsycholoog op hun website.

In de war

Reznick denkt dat kinderen een zoen op de mond associëren met een seksuele of romantische handeling tussen hun ouders. Vervolgens vragen zij zich af waarom ouders dezelfde handeling met hen doen. Kinderen raken de war wat de betekenis is van een zoen van hun vader of moeder op de mond, zegt Reznick.

In de kinderopvang kun je zomaar seksueel getinte vragen en opmerkingen van kinderen naar je hoofd geslingerd krijgen. Het is niet altijd makkelijk om daar een goed antwoord op te geven. Lees hier daarom tips van ontwikkelingspsycholoog Channah Zwiep >>

Borstvoeding

Kinderpsychologen vinden de kritiek van Reznick bespottelijk. ‘Hoe kan affectie van ouders richting hun kind schadelijk zijn?’, vragen zij zich af. Klinisch psycholoog Sally-Anne McCormack: ‘Het zoenen van een klein kind op de mond is in geen enkele mate verwarrend voor kinderen. Dan kun je borstvoeding ook als een verwarrende handeling zien. Daar is toch ook niks seksueels aan?’

Kus jij, als pedagogisch medewerker of gastouder, een kind op de mond? Waarom wel of niet? Reageer hier >>

2 REACTIES

  1. Als pm-er of gastouder kus je een kind niet op de mond. Maar ouders horen dat wel te doen, zeker als kinderen jong zijn. De liefde tussen ouders en kinderen heeft niets met sex te maken, maar wel met d eintimiteit die de verhouding ouder/kind kenmerkt. Tegen de tijd dat de puberteit begint merkt je vanzelf wel dat kindern opeens niet meer op de mond gezond willen worden.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vind dat een pm-er of gastouder een kind niet op de mond mag kussen. Buiten het hygienische aspect vind ik dit een intieme handeling die ouders en directe naasten mogen maar professionele pm-ers beslist niet. Natuurlijk kan het altijd een keer gebeuren wanneer een kind zijn hoofd draait wanneer je een knuffel of kusje op het hoofd of de wang geeft maar ik vind dat dit niet bewust gedaan mag worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.