Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen groeien niet meer in lengte, wel in breedte

Kinderen groeien niet meer in lengte

Er is een einde gekomen aan een periode van 160 jaar waarin Nederlandse kinderen steeds langer worden. Het lijkt er nu op dat kinderen vooral groeien in de breedte. Dit blijkt uit de nieuwste groeicijfers van TNO.

Steeds langer
Vanwege voldoende voeding, een goede gezondheidszorg en het minder voorkomen van infectieziektes werden kinderen jarenlang steeds langer.  In 1955 bleek dat jongens gemiddeld 1,76 meter lang waren (de eindlengte) en meisjes 1,63 meter. Sindsdien is dit om de vijftien jaar gemeten. Nu zijn jongens 1,83 meter en meisjes 1,71 meter. De volgende meting is gepland voor 2025.

Welvaartsniveau
Volgens TNO-onderzoekster Yvonne Schönebeck is er een welvaartsniveau bereikt dat niet meer kan worden verbeterd. ‘Nu is het probleem juist een overvloed aan eten.’ Ze neemt de Verenigde Staten als voorbeeld waarin breedtegroei al enige jaren het langer worden van kinderen verdringt. In Nederland kampen opvallend veel kinderen van Turske en Marokkaanse afkomst met overgewicht. Bijna een derder van de Turske jongens en meisjes zijn te dik. Maar zij worden tegelijkertijd ook steeds langer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.