Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderboek ‘Overdag is hij een krokodil’ krijgt maart-Leespluim

Een verhaal zonder tekst, maar toch krijgt het kinderboek 'Overdag is hij een krokodil' de Sardes-Leespluim van de maand maart 2020. 'Laat de kinderen helpen het verhaal te vertellen aan de hand van de illustraties.' Bij het boek zijn nu ook activiteiten beschikbaar, om samen met kinderen te doen.
De cover van het boek Overdag is hij een krokodil.
Mijnheer krokodil ligt in pyjama in bed, de wekker gaat, hij staat op en gaat langs alle ochtendhandelingen. Hij aarzelt even voor de spiegel welke das hij zal aantrekken, ontbijt, trekt zijn jas aan en vertrekt naar zijn werk. Het verhaal wordt steeds intrigerender, ook omdat het een verhaal zonder tekst is, stelt de jury.

Rijke illustraties

‘Omdat het boek geen woorden heeft, zijn de illustraties extra rijk. Het boek is eigenlijk één grote vertelplaat. Hier kun je gebruik van maken, bijvoorbeeld door spelletjes als “ik zie, ik zie wat jij niet ziet” te spelen. Ook leent een tekstloos boek zich goed om over gevoelens van de personages te praten. Hoe voelt de krokodil zich? Waaraan zie je dat? En waarom voelt hij zich zo?’

Verrassen en verbazen

‘En er is nog veel meer te zien, mijnheer Krokodil heeft collega’s. Twee giraffen, een nijlpaard en een aap zijn duidelijk ook op weg naar hun werk; wat zou dat werk inhouden?  In de apenkooi leest de ene aap een boek de ander een krant. Bij het krokodillenbad kijken de oma en haar kleinkind angstig naar de krokodil.  De illustraties en het verhaal blijven verrassen en verbazen. Oudere kleuters zullen er eindeloos in blijven ontdekken en fantaseren.’

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Download hier het juryrapport >>

Op een creatieve manier aan de slag met het boek? Bekijk de bijbehorende activiteiten >>

Boekgegevens

Overdag is hij een krokodil
Auteurs: Giovanna Zoboli & Mariachiara di Giorgio
Uitgever: BBNC uitgevers, Flamingo kinderboeken
Leeftijd: vanaf 5 jaar

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.