Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kindcentra 2020 in debat tijdens Onderwijsweek

Kindcentra 2020 zal deelnemen aan een debat tijdens de Nationale Onderwijsweek van 2 tot en met 6 oktober. Het thema van de Onderwijsweek is ‘gelijke kansen’. In die week zendt de NPO drie documentaires uit over dit onderwerp.
Debat-Onderwijsweek-AdobeStock.jpg
Hoe kan een schoolbestuur een einde maken aan segregatie? Hierover volgt een debat waaraan Kindcentra 2020 ook meedoet. - Foto: AdobeStock

Het debat waar afgevaardigden van de kopgroepen kinderopvang, onderwijs en jeugdhulp van Kindcentra 2020 bij aansluiten, is gepland na de documentaire ‘De Witte Vlucht’. In deze documentaire van Camiel Zwart staat Basisschool ‘Het Octaaf’ in de Nijmeegse wijk Neerbosch-Oost centraal. Ondanks dat deze school in een gemengde wijk ligt met 25 nationaliteiten, fietst er dagelijks een stoet hoogopgeleide, blanke ouders langs de school om hun kinderen naar een school buiten de wijk te brengen. De net aangestelde directeur van de school is vastbesloten om hier verandering in te brengen, maar wat is daarvoor nodig? Hoe maken zij een einde aan de segregatie? De werkelijkheid is complex en weerbarstig.

Debat

Kindcentra 2020 is niet betrokken bij de inhoud van deze documentaire, maar mag op maandagavond 2 oktober na afloop in debat gaan met andere aanwezigen. Dit zijn onder andere de betrokkenen van de school die in de docu de hoofdrol speelt. Toneel van dit alles is Nijmegen. Deze stad is verkozen tot Nationale Onderwijsstad 2017/2018.

Meer documentaires

De Witte Vlucht maakt deel uit van een drieluik van documentaires die allemaal gaan over ‘gelijke kansen in het onderwijs’. Op dinsdag 3 oktober wordt de documentaire ‘Je mag altijd bij me komen’ uitgezonden van Julia Roeselers. Deze gaat over het dagelijks bouwen aan de brug tussen thuis en school op een kleurrijke basisschool in het Belgische Gent. Op woensdagavond 3 oktober is de documentaire ‘Goed terechtgekomen in de Schilderwijk’ van Reber Dosky te zien. Dit gaat over een mentor en zijn havo-klas in de Schilderswijk en wat er bepalend is in het onderwijs voor je ontwikkeling.

Bekijk deze documenaires ook op tv:

  • Maandag 2 oktober De Witte Vlucht om 21.00 uur op NPO2
  • Dinsdag 3 oktober Je mag altijd bij me komen om 22.55 uur op NPO2
  • Woensdag 4 oktober Goed terechtgekomen in de Schilderwijk om 22.55 uur op NPO2

Het aantal kinderen op voorscholen is toegenomen. Goed nieuws? Nee, schreef columniste Aleid Truijens in de Volkskrant. ‘De goedbedoelde ‘indicatie’ vergroot de segregatie en de kloof tussen hoog- en laagopgeleiden.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.