Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kind Centraal: wat moet je doen bij vermoedens van kindermishandeling?

Op 28 september start Kind Centraal. Met zes challenges in zes weken kun je als professional in de kinderopvang je vaardigheden en bewustwording rondom het betrekken van kinderen bij vermoedens van mishandeling nog verder verbeteren.
Foto iStock. Dit jongetje komt niet in het artikel voor.

Het ligt voor de hand om bij vermoedens van kindermishandeling ook de kinderen zelf te betrekken. Toch blijkt dit in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wat zeg je dan tegen het kind? En waarom ervaren kinderen zelf vaak dat ze helemaal niet betrokken worden?

Op die vragen wil Kind Centraal een antwoord geven. Je leert je hoe jij kinderen zelf betrekt als je het idee hebt dat kinderen thuis niet veilig zijn. Dit gebeurt met een serie van zes challenges. Na je aanmelding ontvang je iedere week een mail als er weer een nieuwe challenge voor je klaar staat.

Wet Meldcode

Er is nog veel behoefte aan training op het gebied van het betrekken van kinderen, blijkt onder onder meer uit de recente evaluatie van de Wet Meldcode. Vooral over het voeren van een gesprek met een kind en bijvoorbeeld hoe je om gaat met geheimhouding, aldus Kind Centraal.

De nieuwe site sluit aan op eerdere conclusies van de werkgroep Meldcode Kindermishandeling van de BMK en de BK. Pm’ers vinden het ingewikkeld om in gesprek te gaan met ouders bij een vermoeden van kindermishandeling, aldus de aandachtsfunctionarissen die deelnemen aan de werkgroep.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.