Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kijk uit voor cowboys onder starters’

Marianne Velsink
De kinderopvang trekt weer wat aan. Hoewel dat goed nieuws is, zijn er ook zorgen over een te snelle groei. En zitten er onder alle starters niet weer een paar cowboys?
1 Cowboys.jpg
Gjalt Jellesma van BOinK waarschuwt voor cowboys onder starters in de kinderopvang. - Foto: Fotolia

Dit vraagt BOinK-voorman Gjalt Jellesma zich af op BNR Nieuwsradio. Het is, ondanks een aantal dramatische voorvallen, nog altijd voor iedereen mogelijk om een kinderopvang te starten. Nu er in de grote steden hier en daar weer wachtlijsten zijn, staan de eerste ondernemers klaar om op deze vraag in te springen. ‘Onder al die starters zitten ook cowboys. Die denken gauw een kinderopvang te openen en klaar’, aldus Jellesma van de belangenvereniging voor ouders.

Misstanden Amsterdam

Hij wijst naar het verleden toen ook enkele cowboys hun gang konden gaan. Recent was dat nog kinderopvang 24/7 Kids in Amsterdam. Daar werden dagelijks tientallen kinderen te veel opgevangen. De ondernemer bedacht iedere dag een list om hier zowel voor ouders als een mogelijke inspectie onderuit te komen. Zo werden kinderen en pedagogisch medewerkers uren de straat op gestuurd, ook in de regen en ook als kinderen eigenlijk moesten slapen of eten. Deze misstanden konden jaren doorgaan omdat niemand er iets van durfde te zeggen. Ouders werden misleid. Het was uiteindelijk een buurtbewoner die bij de GGD aan de bel trok.

Minister Asscher beantwoordde Kamervragen over de misstanden bij 24/7 Kids. Hierin geeft hij o.a. aan na te denken over aanvullende eisen rondom de administratie van opvangorganisaties. En hij verkent of gegevens van de Belastingdienst met de GGD gedeeld kunnen worden zodat er een dossier van een mogelijk malafide kinderopvangorganisatie samengesteld kan worden. Lees meer

Strafrechtelijk vervolgen

‘Dat soort bedrijven als 24/7 Kids horen niet in de markt thuis’, zegt Jellesma. Hij heeft inmiddels samen met ouders aangifte gedaan tegen de eigenaresse. Zij wordt beschuldigd van kindermishandeling, oplichting, valsheid in geschrifte en leiding geven aan een criminele organisatie. Zowel BOinK als de Brancheorganisatie Kinderopvang willen dat kinderopvangbestuurders strafrechtelijk vervolgd kunnen worden als zij zich bewust niet aan kwaliteitsnormen houden.

Jojo-effect

Tot slot hoopt Jellesma dat het jojo-effect in de kinderopvang nu echt verdwijnt. Investeren in kinderopvang leidt tot wachtlijsten en bezuinigingen tot sluitingen en faillissementen. Het is tijd voor een consistent kinderopvangbeleid, vindt Jellesma. ‘Want doordat de wachtlijsten in de kinderopvang nu weer flink oplopen, zijn we weer helemaal terug bij af.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.