Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Het kind is belangrijker dan de VVE-methode’

Kinderen moeten vanuit observatie aangereikt krijgen waar ze behoefte aan hebben. Het kind hoort centraal te staan, niet de peutertoets.
zoe-crawling-1438376-639x424.jpg
Volgens de directeur leren kinderen onder de zes jaar vooral spelenderwijs. - Foto: Free Images

Dit stellen twee directeuren van kindercentra tegen het journalistieke platform De Monitor. Het platform duikt in de voor- en vroegschoolse educatie (VVE), waar zij steeds meer meldingen over ontvangen. Zoals Elly van de Wetering, directeur van de Stichting Kinderopvang Gorinchem: ‘Toen ik twee jaar geleden werd aangesteld, ben ik meteen met de gemeente in overleg gegaan over het afschaffen van de peutertoets’, aldus Van de Wetering tegen De Monitor: ‘Mijn ervaring leert dat kinderen vanuit observatie aangereikt moeten krijgen waar ze behoefte aan hebben. Het kind staat centraal, niet de toets.’ Dat observeren wordt gedaan door de pm’ers op de kinderopvang. Van de Wetering vindt de VVE-erkende methode  Pyramide eigenlijk te schools: ‘Je kan een kind tot zes jaar niet leren om op een schoolse manier te leren. Dat moet spelenderwijs.’ Zij heeft afgesproken met de gemeente dat de VVE-methodes richting geven, maar niet het doel zijn.

De kwaliteit op een peuterspeelzaal verschilt nauwelijks met de kwaliteit op een kinderdagverblijf. Of het een VVE-locatie is of niet, maakt ook weinig verschil, blijkt uit onderzoek. Lees meer>>

Anna Jonkman, scholings- en opleidingscoördinator van KinderRijk in Amsterdam deelt deze visie: ‘Wij werken liever niet vanuit één specifieke methode of programma. Dat uit onderzoek blijkt dat de VVE niet echt effect heeft, bevestigt mijn beeld.’ KinderRijk heeft 4 halve dagopvanglocaties in Amsterdam en Amstelveen met VVE. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet er gewerkt worden met een VVE-erkende leermethode. KinderRijk is regelmatig in gesprek met beide gemeenten om VVE niet te strikt toe te passen. Volgens Jonkman is ze wel eens op de vingers getikt omdat er werd afgeweken van het thema, maar zij prijst haar pm’ers juist dat ze hebben ingespeeld op de behoefte van de kinderen. ‘Dat is in mijn ogen veel belangrijker dan het strikt volgen van een programma.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.