Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kijk en vergelijk: de gemiddelde tarieven van gastouderopvang in 2023

Karin Broeren
Als zelfstandig gastouder is het lastig om je tarief te bepalen. Want hoeveel kost een uur opvang bieden voor jou? Wat wil je eraan verdienen? Wat voor tarieven hanteren je concullega’s? En in hoeverre bereken je de inflatie door aan ouders als de uurprijs vanuit de overheid achterblijft? Stichting Nysa, brancheorganisatie voor gastouders, heeft onlangs een uitvraag gedaan onder 996 deelnemers over de tarieven 2023 in de gastouderopvang.
gastouder kind
Beeld: iStock

Gastouders, gastouders aan huis en gastouderbureaus hebben meegedaan aan de uitvraag. Hier kwamen de volgende gemiddelde tarieven uit voort.

Gemiddeld uurtarief gastouders

Het gemiddeld uurtarief van gastouders voor 2023 (gebaseerd op 996 deelnemers): 

Bruto uurtarief Percentage gastouders dat tarief hanteert
€ 4,50 – € 5,00  0,2%
€ 5,00 – € 5,50  0%
€ 5,50 – € 6,00  9,66%
€ 6,00 – € 6,50 40,99%
€ 6,50 – € 7,00 42,06%
€ 7,00 – € 7,50 6,22%
> € 7,50 0,88%

Nog rendabel?

Uit bovenstaande tabel komt naar voren dat 90 procent van de gastouders in 2023 een tarief hanteert van € 6 of hoger. Bij het vaststelling van de tarieven voor 2023 geeft 35 procent van de gastouders aan dat zij nog geen rekening hebben gehouden met de hogere energietarieven. Daarnaast geeft 50 procent van de gastouders aan, bij het vaststellen van het tarief, rekening te hebben gehouden met de financiële consequenties voor ouders. Schokkend: van deze 50 procent geeft 43 procent aan zichzelf af te vragen of het nog wel rendabel is.

Tarieven gastouders aan huis en gastouderbureaus

Voor het gemiddelde tarief van gastouders aan huis en gastouderbureaus, kijk op de site van Nysa. (NB: de gemiddelde tarieven van gastouders aan huis en gastouderbureaus zijn gebaseerd op relatief weinig deelnemers, dus wellicht niet (geheel) statistisch significant/betrouwbaar.)

Lage indexering

Waar kinderdagverblijven en bso’s de maximum uurprijzen met 5,58 procent zien stijgen, stijgen de maximum uurprijzen voor gastouderopvang met slechts 3,22 procent per 1 januari 2023. Nysa trok hierover eerder al aan de bel. ‘Een druppel op een gloeiende plaat als men kijkt naar een inflatie van 10 procent’, stelt de brancheorganisatie voor gastouders. ‘Uit alle informatie komt één beeld heel duidelijk naar voren: de stelselwijziging heeft tot gevolg dat de toegankelijkheid van de kinderopvang (waaronder de gastouderopvang) verder onder druk komt te staan en door het tekort aan opvangplekken de kwaliteit van de opvang hieronder zal gaan lijden.’

De kinderopvang kampt met een enorm personeelstekort, terwijl de vraag naar opvang alleen maar toeneemt. Het gevolg: wachtlijsten. Ook gastouders worden inmiddels platgebeld voor een plekje. ‘Er is sprake van wachtlijstvervuiling.’ [PREMIUM] >>

Bron: Stichting Nysa

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.