Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kans op seksueel misbruik in jeugdzorg groter

Misbruik

De overheid en Jeugdzorg Nederland zijn tekortgeschoten in hun taak om uit huis geplaatste kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik. Dat concludeert de commissie-Samson die de periode vanaf 1945 doorlichtte.

Het blijkt dat kinderen in een jeugdzorginstelling ongeveer 2,5 keer zo grote kans hebben om seksueel misbruikt te worden. Voor verstandelijk gehandicapte kinderen is de kans drie keer zo groot of zelfs meer.

Kinderen onderling
Ook blijkt dat niet de hulpverleners, maar vooral de kinderen en jongeren onderling verantwoordelijk zijn voor het misbruik, liet de woordvoerder weten. ‘Groepsleiders moeten een zo veilig mogelijke omgeving creëren. Het gaat immers om minderjarigen, wiens lot in jouw handen ligt.’ De jeugdzorginstellingen waar seksueel misbruik heeft plaatsgevonden, zouden excuses moeten maken aan de slachtoffers vindt de commissie Samson.

Reactie Jeugdzorg Nederland
De commissie doet onderzoek naar het seksueel misbruik in de jeugdzorg. De commissie zal ook aanbevelingen doen hoe misstanden in de toekomst voorkomen kunnen worden. Daar wilde de woordvoerder nog niets over kwijt. Het onderzoek van Samson heeft Jeugdzorg Nederland ‘in het hart geraakt’, aldus bestuurder Ans van der Maat. ‘Het is triest om te constateren dat zoveel kinderen slachtoffer zijn geworden van misbruik onderling, maar ook door volwassen aan wie de zorg over hen was toevertrouwd. Elk kind dat dat is overkomen bied ik hierbij namens de jeugdzorg mijn excuses aan.’

Rouvoet leidt onderzoek
Oud-vicepremier André Rouvoet gaat in opdracht van Jeugdzorg Nederland een onafhankelijke commissie leiden die moet onderzoeken hoe seksueel misbruik in de jeugdzorg kan worden voorkomen. Het team van Rouvoet, die minister voor Jeugd en Gezin is geweest, moet maatregelen opstellen die misbruik bij jeugdzorginstellingen moet verhinderen. Hij moet ook zorgen dat die regels ingevoerd worden en zal toezien op de implementatie van de aanbevelingen van de commissie-Samson.

Bron: ANP
ANP Photo, Valerie Kuypers

Op de foto: Commissie-voorzitter Rieke Samson-Geerlings

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.