Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Kamp: Effect kinderopvangtoeslag niet zo sterk

Kamp

Het is niet waar dat grote groepen vrouwen minder gaan werken of zelfs zullen stoppen door bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag, meent minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Onder meer oppositiepartijen PvdA en GroenLinks en de vakcentrale FNV waarschuwen hiervoor. Maar Kamp concludeerde woensdag op basis van onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) dat dit beeld wordt genuanceerd en dat de bezuinigingen ‘weinig effect’ zullen hebben op de arbeidsdeelname.

30.000 voltijdsbanen
Deze week bleek uit CPB-onderzoek dat een flink hogere kinderopvangtoeslag en een verhoogde inkomensafhankelijke fiscale korting voor werkende ouders in de periode 2005-2009 ongeveer 30.000 voltijdsbanen heeft opgeleverd. Volgens de minister blijkt hieruit dat de kinderopvangtoeslag wel effect heeft op de arbeidsparticipatie, maar ‘niet zo sterk’.

Diverse oorzaken
De arbeidsdeelname van vrouwen met jonge kinderen is volgens Kamp de afgelopen jaren gestegen van 72 naar 79 procent door diverse zaken die een betere combinatie mogelijk maken tussen werk en zorgtaken thuis. Daarbij gaat het volgens hem niet alleen om de kinderopvang, maar bijvoorbeeld ook om deeltijdwerk en verlofregelingen.

Bron: ANP
Foto: ANP

12 REACTIES

 1. Beste meneer kamp,
  Eind 2011 is Nederland zich kapot geschrokken, zijn er meer dan 87 zeer jonge kinderen slachtoffer geweest van ernstig sexsueel misbruik. Door deze verschrikkelijke bezuinigingen in de kinderopvang maakt u de kans enorm groot ‘dat wij de toezicht op onze kinderen verliezen’ ouders hebben straks geen keus en zitten met een onbetrouwbare oppas aan huis!!!!! Geen toezicht, geen VOG verklaringen, ongediplomeerde, geen controle op de hygiëne en veiligheid van onze kinderen meer??
   Beste kamp onze kinderen moeten toch niet de dupe zijn van de ‘crissis” !!!
  Kinderopvang neemt af, ouders kunnen het niet meer betalen( helaas laten u cijfers dit niet zien, maar de praktijk spreekt de waarheid) Opa’s, oma’s ,ooms en tantes werken en zijn dus niet altijd in staat om op de kinderen uit de familie te kunnen passen. Het verschrikkelijke is dat men niet leert van fouten ‘Er moet altijd eerst WEER wat gebeuren, voordat men terug komt op zijn/haar DADEN.’ 
  Kamp AUB ga met pensioen en bezuinig op u eigen kleinkinderen!!!! 
  Durft u straks ouders te woord te staan waarvan hun kinderen door een onbekende en misschien onbetrouwbare oppas aan huis  zijn mishandeld?

 2. Lees alle reacties
 3. Misschien geven de cijfers wel aan dat vrouwen niet minder gaan werken of vrijwillig stoppen maar doordat ouders de opvang anders gaan regelen krimpt de kinderopvang en komen er alsnog heel veel vrouwen (en mannen) op straat te staan omdat er geen werk meer is voor hen!

 4. Als Mini-Ster kan ik ook wel iets uit mijn duim zuigen en voorlezen en pats-boem bezuinigen met een toverstaf! Ik nodig u hierbij uit om eens in een Middeleeuws pak (zo rond carnaval) te komen proeven wat het op de werkvloer nu eigenlijk inhoudt! De kinderopvangbranche heeft het extra moeilijk doordat er in ale factoren bezuinigd wordt.Ook zeggen ouders de opvang op omdat zij echt liever twee auto’s blijven houden en bezuinigen met de hypotheektoestanden, dus in de bedrijfstak van de kinderopvang loopt alles terug. Zij kunnen niet back to the future! Zolang u in sprookjes blijft geloven moeten we met elkaar maar zien hoe we dat aan u uitgelegd krijgen dat het in de praktijk anders is. Kijk er eens naar hoeveel zzp-paddestoelen er opeens bestaan en niets te eten hebben! Mensen weten niet meer op welke paddestoel zij hun kinderen moeten zetten.

 5. Ik ben werkzaam als docent op een ROC aan de opleiding Pedagoisch medewerker. Van studenten hoor ik dat tijdelijke contracten niet meer worden verlengd. Ook is er geen ruimte meer om BBL studenten aan te nemen, dus…………… Minister Kamp klinkt niet heel erg geloofwaardig!

 6. Helaas zijn de politici er maar al te goed in om resultaten van onderzoeken te presenteren zoals het ze uitkomt. Positief = aan henzelf c.q. de door hen genomen maatregelen toe te schrijven, negatief = het ligt aan de markt, recessie, in ieder geval niet aan mij. Ik krijg onderhand braakneigingen van het gebrek aan inzicht en dit soort spelletjes. Ik hoor niet anders dan dat ouders (geheel of gedeeltelijk) afhaken bij de formele kinderopvang. Bezettingsverlies: 10-20%. Kamp, wordt wakker of ga met pensioen!

 7. Bij ons is het toch wel duidelijk zichtbaar dat het niet goed gaat. Alle tijdelijke contracten worden niet meer verengt. Ikzelf hebt 1,5 jaar lang 3x bso in de week gewerkt. Doordat ik elke keer net 1 u te kort kwam voor een contractverhoging zit ik nu met de problemen. Ik moet 1x BSO inleveren en heb nu dus financieel een stuk minder te besteden.

 8. Het feit dat er in goede tijden 30000 banen bij zijn gekomen zegt wat mij betreft niets over wat er in slechte tijden afgaat. Volgens mij is dat appels met peren vergelijken. Verlofregelingen zijn er misschien wel maar behalve bij de overheid vaak niet gunstig (wel iets als je het vergelijkt met niets). Maar de bezettingsgraad op de kdv’s en bso’s loopt enorm terug in 2012. Misschien niet complete opzeggingen maar wel deelopzeggingen.

 9. Ik ben geen arbeidsdeskundige, noch econoom. Maar dat het aantal banen is gestegen met 30.000 wil toch alleen maar zeggen dat er meer werkgelegenheid is gekomen? Volgens mij zegt het nog niet zoveel over de daadwerkelijke deelname aan die werkgelegenheid?
  Nou ja, ik heb er niet voor doorgeleerd; de minister (hoop ik….) wel. Maar ik weet wel dat arbeidsparticipatie van meer factoren afhankelijk is dan alleen van de kinderopvangtoeslag. Dus ik denk dat het allemaal niet zo zwart wit is als de minister het ons wil laten geloven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.