Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Kabinet wil flexibele kinderopvang

Het kabinet gaat bekijken hoe school- en werktijden en verlofregelingen beter op elkaar kunnen aansluiten. Ook wil het de kinderopvang flexibeler maken en ervoor zorgen dat werknemers makkelijker afspraken kunnen maken over flexibel werken. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken schrijft dat in een opiniestuk in het dagblad Trouw.
Kabinet wil flexibele kinderopvang
Foto: ANP Photo

Asscher doet zijn uitspraken in aanloop naar een bijeenkomst over arbeid en zorg die hij maandag in Den Haag organiseert. Op deze ‘gezinstop’ wil hij ideeën verzamelen die ervoor moeten zorgen dat mensen beter kunnen meedoen aan het arbeidsproces.

Rust en regelmaat

Vanuit BOinK, de belangenverenging voor ouders in de kinderopvang, is er kritiek op de uitspraak van minister Asscher. ‘De roep om meer flexibilisering in de kinderopvang, sluit niet aan bij de behoefte van ouders,’ zegt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma. ’80 tot 90 procent van de ouders met jonge kinderen (tot 6 jaar) heeft behoefte aan rust en regelmaat.’ Jellesma pleit voor vaste opvangdagen tussen 08.30 en 17.30 uur. Dat bespaart de kinderopvang kosten en ouders zien bij het halen en brengen hetzelfde gezicht. ‘Voor de kleine groep ouders die wel behoefte heeft aan flexibele opvang moet er natuurlijk aanbod zijn. Maar dat hoeven niet alle kinderopvangorganisaties te bieden.’

Deense model

Jellesma vindt dat de Nederlandse overheid niet zelf het wiel hoeft uit te vinden. In Denemarken staat het opvangsysteem als een huis. Ouders brengen hun kinderen vroeg naar het kinderdagverblijf. Om 15.30 uur halen ouders hun kind(eren) op z’n laatst weer op. Jellesma is bang dat de roep om meer flexibilisering straks leidt tot een onoverzichtelijk en versnipperd aanbod. ‘Ik houd m’n hart vast dat er straks tientallen arrangementen naast elkaar bestaan. De minister suggereert een grote behoefte naar flexibiliteit, maar van onze ouders hoor ik vooral behoefte aan stabiliteit.’

Arbeidsmarkt

Asscher schrijft in zijn brief dat ‘juist in een tijd van vergrijzing al het talent en alle potentie nodig is op de arbeidsmarkt’. ‘Dus we moeten ons land zo inrichten dat iedereen kan meedoen aan het arbeidsproces. En ook in een tijd van vergrijzing verdienen onze kinderen de zorg van hun ouders en onze ouders de zorg van hun kinderen.’ De minister wijst er verder op dat problemen met het combineren van werk en zorg tot veel stress en gezondheidsklachten leidt. Ook schrijft hij dat het patroon waarbij de vrouw de meeste zorgtaken vervult nog lang niet is doorbroken.

Sint Maarten

Asscher heeft zelf ervaren dat het combineren van werk en zorg niet altijd makkelijk is en dat hoon soms je deel is. Hij verwijst naar anonieme kritiek van oppositiefracties in De Telegraaf omdat hij een pensioenoverleg zou hebben laten schieten om met zijn kinderen Sint Maarten te vieren. Hij kreeg daarop een enorme stroom adhesiebetuigingen.

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Nee juist niet voor een hogere uurprijs. Na vergelijking van prijzen is ons kinderdagverblijf één van de goedkoopste! Mijn kind wordt ook niet opgevangen in een groep van 30 kinderen maar maximaal 15 of 16 kinderen. Heel prettig en altijd dezelfde gezichten. Dat het erg lastig en belastend zou zijn voor jonge kinderen om halverwege op de ochtend binnen te komen merk ik weinig van. Geen idee waar iemand dat op baseert. Is daar dan onderzoek naar gedaan? Of wordt dat voor het gemak maar gewoon aangenomen? Jonge kinderen zijn een stuk flexibeler dan menigeen denkt. Mijn dochter en ik zijn allebei erg gelukkig met deze vorm van flexibele kinderopvang.

 3. Ik ben ouder van een dochter van 2 jaar. Wij hebben een flexibel contract met een kinderdagverblijf. Wij betalen dus alleen voor uren waar onze dochter opvang krijgt. Als ik pas om 13.00 uur ’s middags moet gaan werken waarom zou ik mijn dochter dan al in de ochtend naar het kinderdagverblijf brengen? Ik breng haar dan om 12.00 uur en dat is geen enkel probleem. In de gang worden haar schoenen en jas uitgedaan en ze gaat gewoon naar binnen. Aan mij wordt nog gevraagd of ik nog een kopje koffie wil. Als ik dat wil kan ik ook nog even mee naar binnen. Geen enkel probleem en heel erg makkelijk!

 4. hoe flexibel wil je dat de kinderopvang wordt? de kinderopvang is meestal 11 uur per dag open dit betekend dan ook dat er 11 uur per dag gediplomeerd personeel moet staan wat gek genoeg ook nog eens betaald dient te worden. Voor ouders zou het misschien fijn zijn als de contracten zo zouden zijn dat ze alleen voor de uren dat ze opvang nodig hebben betalen maar dan zouden 1 de prijzen omhoog moeten en 2 veel onrust ontstaan op de groep. Stel je eens voor dat de hele dag door er kinderen mogen komen en gaan er is dan nooit rust in de groep, ook kan je dan niet op een goede manier een dagprogramma draaien. 8:30- 17:30 zijn de tijden die wij 30 jaar geleden draaide in de kinderopvang door o.a. het rijk zijn deze verruimd tot uiteindelijk de tijden van nu. Ik heb er zelf over gedacht om ouders de keus te geven of zo een contract willen van 7:30-18:30 of van 8:30-17:30 maar wat doe je dan als die ouders met een kleiner contract voor de deur staan? mogen ze niet binnen komen of moeten ze een boete betalen of????? makkelijker wordt het er niet door.
  Ik wil best kijken naar de mogelijkheid flexibelere kinderopvang te regelen maar dit moet niet ten kosten gaan van de kwaliteit en vooral rust voor de kinderen.

 5. Ik denk dat flexibele dagen/dagdelen niet ten goede is van de kwaliteit (lees: de emotionele veiligheid) van kleine kinderen op een kinderdagverblijf.
  Voor een BSO zou ik het enigzins anders bekijken, doordat deze kinderen wisselende samenstellingen van de groep beter kunnen behappen.

 6. Ik denk dat de kinderopvang wel flexibel moet zijn, om toegankelijk te blijven voor een grote groep ouders en kinderen. Het zou bijvoorbeeld ook weer mogelijk moeten worden om kinderopvang ook buiten je werktijden te gebruiken om bijvoorbeeld te mantelzorgen. De reactie van Jellesma is echt niet meer van deze tijd hoor! Beter kwalitatief goede kinderopvang met ruime openingstijden en de mogelijkheid om flexibele dagen/dagdelen af te nemen, dan de lappendeken van informele opvang die ouders nu naast hun vaste dagen gebruiken.

 7. Er zijn nu al allerlei arrangementen en creatieve constructies die naast elkaar bestaan om kinderen op te vangen (en waar de regelgeving helaas achteraan hobbelt).
  En nu moet het nóg flexibeler? Voor wie? O ja, de ouders natuurlijk….
  Ik kan niet wachten op de plannen van Asscher.
  Hopelijk gaan die inderdaad eens van het kind uit.

 8. Asscher stelt drie dingen;
  1. Ouders moeten werken
  2. Ouders moeten voor hun kinderen zorgen
  3. Ouders moeten voor hun ouders zorgen
  Zou hij begrijpen dat je tijd (net als geld) maar 1 keer kunt besteden?
  Deelnemen in de arbeidsmarkt betekend ook dat de zorg voor kinderen en ouderen goed geregeld en betaalbaar moet zijn. Dat zorgt voor extra banen, dus meer besteding bij de burgers en daarmee een gezonde economie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.