Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet wil advies SER over kinderarmoede

Welk beleid werkt echt om armoede en sociale uitsluiting onder kinderen terug te dringen? Het kabinet laat de SER onderzoek doen.
Armoede kinderopvang SER.jpg
Hoe kan voorkomen worden dat kinderen in Nederland opgroeien in armoede en daardoor sociaal uitgesloten worden? - Foto: PicScout

Kinderen die opgroeien in een gezin met een inkomen dat zo laag is dat ze bijvoorbeeld niet mee kunnen doen met sociale activiteiten, hebben een grotere kans zelf later ook in de armoede te belanden. Het kabinet stelt nu al jaarlijks 100 miljoen euro extra beschikbaar voor het bestrijden van armoede, maar is op zoek naar nog gerichter beleid om deze kinderen te kunnen helpen.

Armoede bestrijden

De Sociaal Economische Raad (SER) is gevraagd voor eht onderzoek nauw samen te werken met het Sociaal Cultureel Planbureau (SCO). Het advies moet nog dit jaar worden uitgebracht. Uit het advies zou naar voren moeten komen waar mogelijkheden liggen tot verbetering van de effectiviteit van het instrumentarium om armoede onder kinderen te bestrijden. Wat we kunnen leren van andere landen. Hoe voorkomen kan worden dat kinderen negatief worden beïnvloed door hun maatschappelijke positie. En welke rol alle betrokkenen hier in kunnen spelen (ouders, overheden, scholen, maatschappelijke organisaties etc.)

Kinderombudsman

Ook de Kinderombudsman voert op verzoek van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken een vervolgonderzoek uit naar het terugdringen van armoede onder kinderen. Dat onderzoek richt zich op de effectiviteit van gemeentelijke inspanningen, beredeneerd vanuit de behoeftes van kinderen.

Lees meer in deze Kamerbrief >>

Onlangs werd bekend dat Nederland niet meer in de top 10 staat van landen die goed omgaan met de rechten van kinderen. In de ranglijst van de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights is ons land van de tweede plek naar de dertiende plaats getuimeld. Lees hoe dat kan

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.