Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Junis zet natuurlijk leiderschap in als grondhouding

Natuurlijk Leiderschap is voor kinderopvangorganisatie Junis een grondhouding die doorsijpelt tot in de verste uithoeken van de organisatie en is gekoppeld aan de ontwikkeling van de pedagogische visie. Het zijn de pijlers onder de organisatie, die elkaar overlappen en versterken.
junis-zet-natuurlijk-leiderschap-in-als-grondhouding
© zaie / stock.adobe.com

Marie-Louise van Mourik is als bestuurder net vertrokken bij Junis, maar was degene die de aanzet gaf voor het ontwikkelen van Natuurlijk Leiderschap. ‘Ik deed mee aan een hardlooptrail en dat zorgde voor een ommekeer. Ik besefte steeds meer: als je echt wilt veranderen, moet je leiderschap onderdeel van de cultuur maken. Ik heb me erop gestort, volgde masterclasses en riep voor de organisatie de hulp in van de Verbeelders van de Verandering. Met wat collega’s hebben we het gedachtegoed verder ontwikkeld en een leergang opgezet die is ingedeeld naar de seizoenen. Het gaat over het verbinden met jezelf en de ander, en wat je wil doen. Zodat je je afvraagt: wat is er van mij nodig, wie ben ik en wat gebeurt er als het spannend wordt? Dat helpt ieder mens. Er zijn ook terugkomdagen. En we hebben nog steeds heel veel webinars over natuurlijk leiderschap. We hebben reisgroepen – een soort intervisiegroepen – en ambitiegesprekken, voorheen het functioneringsgesprek. Ook in het onboard-traject komt natuurlijk leiderschap aan bod.’

Pedagogische cirkel

Van Mourik ontwikkelde ook samen met ouders, medewerkers en adviseurs de pedagogische cirkel waarmee je waarden kunt vertalen naar houding en gedrag. Het vervolg was het ontwikkelen van ‘Eens even zien’, gebaseerd op de zeven kerncompetenties én de pedagogische cirkel. ‘De methode heet nu ZoZien; het feit dat we die methode al zo lang gebruiken, is voor de kwaliteit heel goed geweest. Daardoor is er een gestage kwaliteitsontwikkeling geweest. We hebben dat ook laten onderzoeken door de UvA. Daar kwamen heel mooie resultaten uit en ook verbeterpunten. Er is altijd heel veel gebeurd, omdat ik graag mensen om me heen verzamel die ambities hebben om te groeien.’

Verankerd

Van Mourik is inmiddels vertrokken bij Junis maar het gedachtegoed van Natuurlijk Leiderschap is stevig verankerd in de organisatie en ook in het boek wat ze samen met Esther Daniels schreef: ‘Samenhang in samenwerken – Hoe Natuurlijk Leiderschap onze organisatie versterkt’.

Tijdens het Jaarcongres Management Kinderopvang verzorgt Junis een lezing over het onderwerp natuurlijk leiderschap. Meer weten? >>

Wat is natuurlijk leiderschap?

Natuurlijk leiderschap betekent het vermogen in een organisatie om draagvlak te creëren en samen gedeelde doelen te halen. Als je iets in je organisatie voor elkaar wilt krijgen, heb je draagvlak nodig. Dat creëer je door verbinding met de ander. Bij Junis zijn ze er al sinds 2016 mee bezig. Met ondersteuning van de Verbeelders van de Verandering, een bureau voor organisatie- en leiderschapsontwikkeling, werd een complete leergang ontwikkeld. Inmiddels is natuurlijk leiderschap een van de kernwaarden van de organisatie. Leidinggevenden, beleidsmedewerkers en coaches die de leergang volgen, leren zich constant af te vragen: gaat het zoals je zou willen; met jezelf, je team en je organisatie? Teams maken gebruik van het natuurlijk-leiderschap-kompas, waarop drie fasen beschreven staan waarin zij zich kunnen bevinden: reactief, actief of proactief. De teamleden overleggen zelf welke fase het beste op hen van toepassing is. Het uiteindelijk doel is dat iedereen alle fasen doorloopt. In elke fase wordt een ander beroep gedaan op de teamleider. Deze kijkt hoe het team naar een nieuwe fase gebracht kan worden en welke rol hij of zij daarin kan vervullen.

Lees meer in het artikel uit Management Kinderopvang (mei 2020) >>

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.