Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Job van Velsen – Tropisch Nederland

Op het moment dat ik aan deze blog begin, wordt er door het onderwijs gestaakt in Nederland. Denkend aan de ophef rondom deze staking dwarrelen mijn gedachtes naar de pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Zullen die ook staken?

Passend onderwijs en bezuinigingen gaan uiteindelijk toch ook de pedagogisch medewerkers op de brede scholen aan? Persoonlijk ben ik niet zo’n staker en stop mijn tijd liever in het vinden van oplossingen en kansen. Die vind je bijvoorbeeld op het gebied van Passend Onderwijs in een verdergaande samenwerking tussen onderwijs en opvang. Ik denk dat daar een grote slag geslagen kan worden en dat er voordeel te halen is voor zowel de professionals als de kinderen. Ook op het gebied van passend onderwijs, ook met de aangekondigde korting. Crisis dwingt je tot ondernemen en creativiteit, is mijn idee.
Bezuinigingen kunnen wellicht ook tot bezinning en vervolgens tot innovatieve oplossingen leiden. Ook waar het om passend onderwijs gaat zou ik dus willen zeggen tegen collega’s in het onderwijs en opvang: zoek, benut en versterk elkaars mogelijkheden.

‘Als je wilt leren van elkaar, en je zoekt een inspirerende locatie om ergens in Nederland op bezoek te gaan, misschien is Bonaire dan een idee’

Precies een jaar geleden zat ik op Bonaire, ook een stukje Nederland, om daar een visietraject tussen onderwijs en kinderopvang te begeleiden. In die tijd was er veel gedoe in het Europese Nederland over het doorberekenen van de feitelijk genoten uren kinderopvang. Op Bonaire, toch echt een stukje Nederland, krijgen de ouders geen kinderopvangtoelage, geen kinderbijslag, worden alle kinderen passend opgevangen op scholen die er heel wat minder uitzien dan welke school dan ook bij ons in Nederland. Als je daar bent, ga je wel weer heel erg relativeren. Althans, ik wel, ik kwam met mijn idealen weer even met mijn beide benen op de grond.

En daar moest ik vandaag weer even aan denken. Aan die Nederlandse gemeente daar overzee, en veel andere landen in dat Caribisch gebied. Scholen die eigenlijk van nature passend onderwijs verzorgen, waar het gewoon is dat kinderen tussen de middag een (warme) maaltijd krijgen en vijf gelijke dagen naar school gaan.
Dus als je wilt leren van elkaar, en je zoekt een inspirerende locatie om ergens in Nederland op bezoek te gaan, misschien is Bonaire dan een idee. Het is immers een Nederlandse gemeente!

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.