Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IVN Natuureducatie: ‘Kinderopvang buiten in de natuur moet de norm worden’

Steeds meer ouders lijken te kiezen voor een groene kinderopvang. Zij willen dat hun kroost volop vrij kan buitenspelen in een gezonde, natuurrijke omgeving. Belangrijk, want kinderen die veel buiten zijn bewegen meer, zijn gezonder en ontwikkelen zich op allerlei vlakken beter. IVN Natuureducatie vindt daarom dat een groene, natuurrijke kinderopvang de norm moet worden.
kind natuur herfst
Beeld: AdobeStock

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die op dit moment opgroeien maar liefst zes keer minder (!) buitenspelen dan hun opa’s en oma’s. Het gevolg hiervan is dat onder meer de motoriek van deze kinderen een stuk minder ontwikkeld is. Daarnaast zijn bij veel kinderen de ogen al op jonge leeftijd achteruitgegaan als gevolg van veelvuldig schermgebruik.

Hartje Winter

Afgelopen juni vierde IVN Natuureducatie de tiende editie van ModderDag. Maar liefst een paar duizend kinderopvanglocaties deden mee, in totaal zo’n 160.000 kinderen. De animo om naar buiten te gaan is er dus! Deze winter staat opnieuw de campagne Hartje Winter op het programma, waarin IVN de kinderdagopvang en bso’s stimuleert om ook in de winter naar buiten te blijven gaan.

In deze tijd, waarin steden zijn volgebouwd en we kampen met klimaatverandering en achteruitgang van de natuur, is het bovendien belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd in aanraking komen met de natuur. Want terwijl ze slootjespringen, in een boom klimmen of lekker door de bosjes struinen, ontdekken ze hoe mooi die natuur is en zullen ze er op latere leeftijd beter voor zorgen.

Schotland als voorbeeld

Schotland geldt als een van de voorlopers als het gaat om natuurrijke kinderopvang. Daar is het beleid dat kinderen 50 procent van de tijd die ze op de opvang doorbrengen, buiten zijn.

Alle kinderen naar buiten; spelend en onderzoekend in de natuur. Maar dat niet alleen. Stichting Groen Cement zet in op de wederkerige relatie met de natuur. Daarom introduceert het nu de Groen Cement Academie voor pedagogisch professionals, om de kwaliteit van de Groene kinderopvang te blijven waarborgen. Lees hier meer >>

Bronnen: ANP, IVN Natuureducatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.