Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Is een freelance pm’er wel óf niet btw-plichtig?

Het aantal freelance pedagogisch medewerkers neemt toe. De LRK-geregistreerde kinderopvang is vrijgesteld van btw, maar geldt dat ook voor freelancers? Daar lijkt verwarring over te bestaan. 'Onzekerheid is killing.'
STAP-subsidie
AdobeStock
Premium
Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem Kinderopvangtotaal.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


 • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
 • Online de artikelen uit het magazine lezen

Al abonnee? Log dan in

4 REACTIES

 1. Een fout in het artikel, n.l. het kopje “Landelijk register Kinderopvang”‘. Daar staat dat ZZP-ers (de freelance PM-ers) verplicht ingeschreven moeten staan in het LRK, maar dit kan niet. Het LRK is alleen voor kinderopvangvoorzieningen/locaties.
  Vermoedelijk moet Landelijk Register Kinderopvang vervangen worden door Personenregister Kinderopvang, waar Steven Lenderink ook naar verwijst in zijn brief aan de staatssecretaris, betreft de kwaliteitseisen van de ZZP-ers.

 2. Lees alle reacties
 3. Sinds begin 2019 heb ik meerdere malen, mede voorzien van de uitspraak van de Belastingdienst, aangegeven dat de informatie die o.a werd/ wordt verspreid door diverse platforms inzake deze BTW kwestie ( de vermeende vrijstelling BTW) , niet correct is.
  Ik hoop van harte dat deze platforms nu ook hun verantwoordelijk voelen en de naheffing voor al deze gedupeerden, voor rekening nemen.

 4. Veel zorgondernemers zijn Btw-vrijgesteld op grond van artikel 11 lid 1 Wet op de Omzetbelasting. Velen laten zich bemiddelen door een bemiddelingsbureau. Die op hun beurt de kennis/arbeid van de zorgondernemers ter beschikking stellen aan de instellingen. En het ter beschikking stellen van arbeid is altijd Btw-plichtig.
  Hier zijn enkele rechterlijke uitspraken over geweest van het Europese Hof (2012 en 2016) en de Hoge Raad (2014).

  Trek je deze uitspraken door naar de pedagogische freelancers, dan kan ik me voorstellen dat de belastingdienst komt met een Btw-naheffing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.