Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inzicht in je kostprijs: benchmarktool ‘Mijn Kostprijs’ weer opengesteld

Karin Broeren
In de kinderopvang zijn momenteel veel ontwikkelingen gaande: een stijging van de personeelskosten, hogere lasten door de inflatie, wachtlijsten, ouders die een krapper budget hebben én een veranderend kinderopvangstelsel. Deze ontwikkelingen betekenen iets voor je geldstromen. Krijg inzicht in je kostprijs met de tool ‘Mijn Kostprijs’ van het Waarborgfonds.
berekenen
Beeld: iStock

Goed sturen op zowel de baten als de lasten kun je alleen als je inzicht hebt in de elementen die je kostprijs bepalen. Om je hierbij te helpen wordt de benchmarktool ‘Mijn Kostprijs’ van het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang ook dit jaar weer opengesteld. Deze digitale tool geeft je de mogelijkheid om je baten en lasten in te voeren en daarmee inzicht te krijgen in de eigen kostprijs. Oftewel: hoeveel kost het jou als ondernemer om één uur kinderopvang te bieden?

Vergelijken en optimaliseren

De kengetallen die de tool berekent, kun je vergelijken met de deelnemersgroep. Hierdoor zie je waar jouw kosten afwijken van anderen. Het maakt het mogelijk te sturen op onderdelen van jouw kostprijs en de bedrijfsvoering daarmee te optimaliseren. Let op: uiteraard geldt hierbij dat alles anoniem is en niet herleidbaar is naar een individuele kinderopvangorganisatie.

Meer info

Wil je er eerst meer over lezen? Download het rapport met een beschrijving van alle kengetallen en de waarden uit vorig onderzoek.

Aan de slag

Nog geen account bij het Waarborgfonds? Vraag een gebruikersaccount aan en ontvang je inloggegevens in de mail. Heb je al een gebruikersaccount? Dan kun je direct aan de slag!

Programma ‘Mijn Kostprijs’

Mijn Kostprijs-Benchmarktool is onderdeel van het programma ‘Mijn Kostprijs’. Dit programma is in 2020 met draagvlak vanuit de sectororganisaties opgestart en heeft als doel om kinderopvangorganisaties tools te bieden om op de diverse elementen van de bedrijfsvoering te kunnen sturen.

Met een verhoging van de maximum uurprijs van 5,6 procent en een begrote kostenstijging tussen de 7 tot 10 procent, staan veel bestuurders momenteel voor een dilemma. Vangen ze het verschil zelf (deels) op of berekenen ze de stijging door aan ouders? Evalien Rengers, bestuurder van SKO Oegstgeest en Elly Brand, bestuurder van Kibeo, zijn er al over uit: hun kinderopvangorganisaties draaien zelf voor deze kosten op en verhogen hun tarieven nauwelijks. Lees het dubbelinterview hier >>[PREMIUM]

Bron: Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.