Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Interventies nodig voor ouders uit lage ses-milieus

Waarom maken moeders uit de lagere inkomensgroepen minder vaak gebruik van formele kinderopvang? Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van SZW, blijkt dat meerdere factoren een rol spelen. Ook de onbekendheid met de kinderopvangtoeslag.
Foto's: AdobeStock

Staatssecretaris Van Ark heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over het onderzoek naar het bevorderen van kinderopvang onder ouders met een laag economische status (ses). Het onderzoek heeft plaatsgevonden onder moeders omdat zij de bepalende factor zijn in de keuze om al dan niet gebruik te maken van kinderopvang. De belangrijkste constateringen uit het onderzoek hebben betrekking op de arbeidsparticipatie, de drijfveren van moeders om te kiezen voor opvang, redenen om niet te kiezen voor kinderopvang en de rol van de omgeving (fysiek en sociaal).

Ontwikkeling kind

Uit het onderzoek komt naar voren dat moeders die geen gebruik maken van formele kinderopvang vaker stoppen met werken na de geboorte van het eerste kind dan moeders die wel gebruik maken van kinderopvang. Daarnaast geldt voor beide groepen dat het overgrote deel van de partners (fulltime) blijft werken na de geboorte van het eerste kind. Als moeders met lage ses wel kiezen voor formele opvang, doen ze dat omdat het goed is voor de ontwikkeling van het kind en het een goede voorbereiding biedt voor de basisschool.

Zelf zorgen

Redenen die werden genoemd om géén gebruik te maken van formele opvang hadden te maken met het overdragen van de zorg: moeders willen zelf voor het kind zorgen en de eerste levensjaren van het kind meemaken. Uit het onderzoek blijkt ook dat de omgeving van de moeder een rol speelt bij de keuze voor formele kinderopvang. Moeders die formele opvang gebruiken, zien dat relatief vaker terug in hun omgeving en zijn meer bekend met het aanbod van kinderdagopvang in de buurt. De keuze voor een specifieke opvanglocatie wordt gemaakt door de nabijheid van de locatie en de positieve indruk die zij hadden bij de eerste kennismaking bij de locatie. Moeders die geen formele opvang gebruiken geven vaker aan niet precies te weten wat de kinderopvangtoeslag inhoudt of er nog nooit van gehoord te hebben.

Aanknopingspunten

Deze uitkomsten van het onderzoek leveren aanknopingspunten voor interventies, zegt de staatssecretaris. Deze inventies kunnen zich richten op persoonlijke capaciteiten (zoals kennis), motivatie (zoals waarden over de opvoeding) en omgevingsvariabelen (zoals aanbod en sociale omgeving). Van Ark vindt het de moeite waard om verschillende interventies in de praktijk uit te proberen. Zo zou het volgens haar goed zijn om de doelgroep van informatie over kinderopvang(toeslag) te voorzien die voor hen begrijpelijk en goed toegankelijk is. Ook vindt ze het een goed idee om mensen uit de doelgroep hun ervaringen met kinderopvang te laten delen en de doelgroep kennis te laten maken met kinderopvang in de buurt. Het ministerie zal in overleg met de onderzoekers enkele interventies uitwerken.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.