Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Internetconsultatie maatregelen versterking ve gestart

Susan Schaeffer
Als het aan de regering ligt, kan per 2020 elk kind vanaf 2,5 jaar gedurende anderhalf jaar minstens 960 uren voorschoolse educatie krijgen. Ook moet op elke ve-groep vanaf 2022 jaarlijks 160 uur een pedagogisch beleidsmedewerker worden ingezet, die zich gaat richten op versterking van het ve-aanbod.
iStock

De openbare internetconsultatie voor deze voorgenomen maatregelen om de voorschoolse educatie te versterken, is deze week gestart.

De aanleiding voor de wijziging van de regels is dat de kwaliteit en kwantiteit van het huidige ve-aanbod volgens onderzoek onvoldoende zijn om achterstanden bij doelgroeppeuters volledig te voorkomen of in te lopen. De educatieve kwaliteit van voorschoolse educatie is, naar internationale maatstaven, laag tot gemiddeld. Het aantal uren voorschoolse educatie is beperkt. Het kabinet heeft voor de versterking van het ve-aanbod structureel € 170 miljoen gereserveerd.

Doel maatregelen

Het doel van de maatregelen is dat peuters met een risico op een onderwijsachterstand meer uren voorschoolse educatie volgen van een hogere kwaliteit, zodat hun startpositie in het basisonderwijs verder wordt verbeterd. Om de maatregelen door te voeren moet het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie worden gewijzigd. De internetconsultatie biedt de mogelijkheid om op alle onderdelen van de wijzigingen te reageren.

Gevolgen

Als de wijzigingen van de regels rond het ve-aanbod doorgaan, krijgen ouders van doelgroeppeuters meer uren voorschoolse educatie voor hun kind aangeboden. Kinderopvangcentra zullen hun organisatie en beleid moeten aanpassen aan de nieuwe eisen, zittend personeel bijscholen en/of nieuw personeel werven. Gemeenten moeten hun beleid en ook de financiering aan kindercentra aanpassen. De gemeenten en GGD’s moeten het toezicht op voorschoolse educatie aanpassen aan de nieuwe eisen.

Lees ook: Onlangs is een wijziging van het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie van kracht geworden, waardoor pedagogisch medewerkers die nog bezig zijn met een training of opleiding voorschoolse educatie mogen worden ingezet op een ve-groep. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.