Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Interactievaardigheden: waar blink jij in uit?

Van de zes interactievaardigheden, blinkt iedere opvoeder er wel in eentje uit. Waar ben jij goed in? En welke interactievaardigheid vergeet je nog wel eens in je omgang met kinderen? Test jezelf met de Interactie Voorkeuren-test.
interactievaardigheden.jpg
Wat doe je als een kindje niet wil wachten tot de rest klaar is met lunchen? En wat doe je als eerste als een meisje haar eerste stapjes zet? - Foto: Fotolia

Deze test is beschikbaar gesteld door Opvoedprikkels.nl en maakt deel uit van Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven. De test is al in 2014 samengesteld, maar is onlangs vernieuwd. Je wordt gevraagd om op zeven korte situatieschetsen te reageren. Wat doe je als een kindje niet wil wachten tot de rest klaar is met lunchen? Hoe reageer je als een kind valt, maar niet geholpen wil worden? En wat doe je als eerste als een meisje haar eerste  stapjes zet? Je kunt kiezen uit zes mogelijke reacties/kleuren. In iedere reactie is één interactievaardigheid vertegenwoordigd.

Talenten

Aan het einde van de test kun je zien welke kleur of kleuren bij jou overheersen. Dat zijn blijkbaar interactievaardigheden die jij in je omgang met kinderen snel toepast. Hecht je bijvoorbeeld veel aan structuur en grenzen stellen? Of staat respect voor autonomie bij jou hoog in het vaandel? De uitslag zegt veel over jouw manier van opvoeden. Andersom, zijn er misschien ook vaardigheden die je helemaal niet hebt gekozen. Herken je dit? En kun je deze vaardigheden wellicht versterken?

Het team

Het is ook leuk om de test met je team te maken. Zijn alle kleuren bij jullie vertegenwoordigd of pakken jullie veel dingen hetzelfde aan? Kun je misschien iets leren van elkaar? De uitslag kan een mooie aanleiding zijn om met elkaar in gesprek te gaan

Cursus

Het kan ook een aanleiding zijn om een cursus voor interactievaardigheden te volgen. Of om Het Grote Interactiespel voor Kinderdagverblijven van Opvoedprikkels van spel- en coachingsmaterialen ontwikkelaar drs. Marleen Kerstens te volgen. Kijk voor meer informatie op www.opvoedprikkels.nl.

Kinderen die zichzelf kunnen reguleren, halen later betere cijfers op school en een grotere kans op een gezond leven. In de kinderopvang valt dit te ‘trainen’. Orthopedagoog Lucie de Jong geeft drie tips.

Doe de test:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.