Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Integrale kindcentra ook in 2012 op lokale agenda

Marianne Velsink
Kopgroep

Een kopgroep van wethouders uit twintig verschillende gemeenten gaat ook in 2012 samenwerking zoeken bij het ontwikkelen en huisvesten van integrale kindcentra. De focus voor 2012 ligt onder andere op het inspelen op de vraaguitval in de kinderopvang, het beter uitwerken van de relatie met jeugdzorg en het bespreken van de ouderbetrokkenheid in de kincentra.

Brief naar landelijke politiek
Een jaar geleden kwam dezelfde kopgroep voor het eerst bij elkaar om de ontwikkeling van kindcentra in hun gemeenten te stimuleren zolang de wet- en regelgeving hiervoor nog geen kader biedt. De directievoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Ralph Pans onderstreepte het belang van het benoemen en oplossen van knelpunten. De wethouders willen een brief opstellen aan de landelijke politiek om de ontwikkeling van kindcentra te bepleiten.

Af van vroege etikettering
Tijdens de jaarconferentie van de kopgroep bleek dat de wethouders af willen van de etikettering van jonge kinderen. De zorg moet zo vroeg mogelijk worden geboden en zoveel mogelijk binnen de reguliere voorzieningen voor opvang en onderwijs. Rene Peeters, wethouder in Almere: ‘Het aanbod volgt het kind en niet andersom.’ Bart Eichman, scheidend wethouder in Den Bosch: ‘De ontwikkeling van het integraal kindcentra zou het uitgangspunt moeten zijn voor de transformatie van de jeugdzorg. Dat betekent dat waar mogelijk de zorg in het kindcentra geboden moet worden. Vanuit dat uitgangspunt moet de invulling van de meer gespecialiseerde zorg geformuleerd worden. Daarop moeten we scherp toezien.’

Bekijk op vng.nl welke ambities de Kopgroep nog meer heeft uitgesproken voor 2012 >>

Bron: VNG
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.