Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Informeren Kamer over nieuwe stint uitgesteld

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft de bekendmaking van het convenant met afspraken over de terugkeer van de stint, dat werd opgesteld met sectorpartijen BK, BMK en BOinK, uitgesteld. Zij zou de Kamer donderdag 4 juli informeren, maar op deze dag kwam ook informatie uit het OM-onderzoek naar het ongeluk in Oss naar buiten.
De Stint 2019, nog zónder rolkooi. Beeld: Stintum

Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) stelde de bekendmaking van het convenant, waarin afspraken staan tussen sectorpartijen en het ministerie over de terugkeer van de stint, uit nadat het Openbaar Ministerie met een persbericht kwam met daarin informatie over de toedracht van het ongeluk met de stint in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen. De oorzaak van het ongeluk is nog altijd onduidelijk.

Bestuurder

Het onderzoeksteam en de recherche hebben de bestuurster van de verongelukte Stint uitgebreid gesproken Zij heeft verklaard dat ze het voertuig voor de spoorwegovergang wilde stilzetten, maar dat de  Stint niet reageerde. ‘Op verschillende manieren heeft zij geprobeerd de Stint te laten remmen, maar geen enkele handeling had effect. De Stint stopte niet en kwam terecht op de spoorwegovergang, waarna het tragische ongeluk gebeurde’, staat in de verklaring van het OM.

Zomerreces

Van Nieuwenhuizen had de Tweede Kamer vlak voor het zomerreces willen informeren over de afspraken die ze met de branchepartijen BK, BMK en BOinK heeft gemaakt, meldt De Volkskrant. Deze gaan over een verplichte training en rijvaardigheidstoets met de stint, verkeerskennis en veilige routes. Aangepaste wetgeving duurt te lang, maar zo’n convenant geldt tot er wetgeving is.

‘Niet passend’

Van Nieuwenhuizen noemde het ‘niet passend’ om de Kamer hierover te informeren op de dag dat nabestaanden worden geconfronteerd met het strafrechtelijk onderzoek naar het dodelijke ongeval. De Kamer wordt naar verwachting deze week (week 28, 2019) per brief geïnformeerd over de afspraken die zijn gemaakt tussen de sectorpartijen en het ministerie.

Bron: Volkskrant.nl

Ruim negen maanden na het dodelijke ongeluk met de stint kan het Openbaar Ministerie nog steeds geen duidelijke oorzaak aanwijzen. Daarom neemt het OM nog geen beslissing over vervolging of seponering. Het OM hoopt hierover aan het einde van het jaar meer duidelijkheid over te hebben. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.