Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

In opstand komen tegen leges heeft zin

Protesten tegen te hoge leges in de kinderopvang hebben hier en daar succes gehad. Dat neemt niet weg dat er nog altijd gemeenten zijn waar hoge leges geheven worden aan kinderopvangondernemers en gastouders. De Brancheorganisatie heeft de lijst van gemeenten met leges geactualiseerd.
Dure gemeenten zijn Baarn
Dure gemeenten zijn Baarn

Nieuwsgierig welke gemeente welke leges heft? Bekijk hier het overzicht van de Brancheorganisatie Kinderopvang >>

142 gemeenten in Nederland heffen leges aan kinderopvangorganisaties, peuterspeelzalen, gastouderbureaus en gastouders. Het bedrag dat ze aan kinderopvangondernemers doorberekenen is zeer uiteenlopend. De gemeente Noordoostpolder vraagt € 23,80 aan alle vormen van kinderopvang/peuterspeelzaalwerk en is van de gemeenten die leges heffen het goedkoopst. De gemeente Barendrecht heft leges van € 2.295 aan kinderdagverblijven, bso’s peuterspeelzalen en gastouderbureaus. Gastouders betalen met € 483 een stuk minder. De duurste gemeente qua leges is Ridderkerk. Daar zijn ondernemers € 2.329 kwijt aan leges. Gastouders betalen € 490.

Dure gemeenten

Campagnes van collega’s hebben de afgelopen jaren op een aantal plekken succes gehad. Bunschoten heeft voor alle opvangvormen de legestarieven verlaagd, net als de gemeenten Amsterdam, Leusden en Raalte. Hoewel Bunschoten de tarieven naar beneden heeft bijgesteld, is ze met € 1510 voor dagopvang, bso’s en gastouderbureaus nog steeds duur te noemen. Andere dure gemeenten zijn Baarn, Blaricum, Capelle aan den IJssel, Eemnes, Laren Lopik, De Ronde Venen en Valkenswaard.

Rem op ondernemen

Brancheorganisatie Kinderopvang laat weten zich in te blijven zetten om de leges voor kinderopvangondernemers te verlagen. Zij vinden dat de leges een rem vormen op het ondernemerschap in de sector. De leges zijn een last die ondernemers in deze financieel lastige tijd er niet bij kunnen hebben. Het leidt tot een ongelijk speelveld, omdat buurgemeenten niet eenduidig zijn. Ook vraagt Brancheorganisatie Kinderopvang zich af of de leges altijd wel gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn (het toezicht op kinderopvang) en niet om gaten in de begroting mee te dekken. Het verzet van de Brancheorganisatie heeft er onder andere toe geleid dat het in rekening brengen van leges voor wijzigingen in de registratie in het Landelijk Register niet meer is toegestaan.

Wat is jouw ervaring: heeft het zin om in opstand te komen tegen leges in de gemeente? Waarom wel of niet? Reageer hier >>

Transparantie

Toch valt er lokaal dus nog veel te winnen. Brancheorganisatie Kinderopvang raadt ondernemers aan om in ieder geval inzichtelijk te krijgen of de gevraagde leges in verhouding staan tot de draagkracht van ondernemingen en of er transparante besluitvorming over plaatsvindt. Leden kunnen een modelbrief downloaden waarmee zij zelf in actie kunnen komen tegen leges in de gemeente.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik ben een gastouder die bij de vraagouder aan huis werkt. Als ik 2 a 3 gezinnen wil onderbrengen bij het gastouderbureau ben ik maar liefst € 1.365,= in een keer (= € 452,= per gezin, gemeente West Maas en Waal) aan legeskosten kwijt. Dat is voor een gastouder als ik niet op te brengen. Daarnaast moet ik als gastouder ook nog maandelijks een bedrag opzij zetten voor de belastingdienst.
    Ik vind deze legeskosten totaal niet in verhouding, zeker gezien het feit wat er voor gedaan moet worden.
    Met vriendelijke groet,
    Annemarie Rink

  3. Zeker in bezwaar gaan. Ik heb een klacht ingediend bij de rijksoverheid omdat de gemeente Haarlemmermeer leges vraagt voor een wijziging, terwijl op de site van rijksoverheid staat dat het niet meer mag. Belachelijk hoge bedragen om waarschijnlijk gate te dichten. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.