Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

In elke klas een CO2-meter, luchtreiniger op proef

Het wordt verplicht om in alle lokalen een werkende CO2-meter op te hangen. Ook krijgen scholen extra hulp en ondersteuning om luchtreinigers in te zetten. Dit heeft minister Wiersma aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.    
Foto: Pexels / Yan Krukov

Daarnaast is er via Ruimte-OK de mogelijkheid, voor een beperkt aantal scholen, om mee te doen met de Pilot Luchtreinigers in de klas. Uit onderzoek moet blijken wat luchtreinigingstechnieken effectief bij kunnen dragen aan het verkleinen van het risico op coronabesmettingen binnen het klaslokaal. Meld je hier aan>>

Winterklaar

Dennis Wiersma: ‘Als leraar wil je lesgeven in een goed geventileerde klas, net zoals ouders dat ook belangrijk vinden voor hun kind. Op veel plekken is er al veel werk verzet om de school winterklaar te maken. Op een kleiner aantal scholen is men nog niet zover, dus daar moet een schep bovenop. Ik moedig ook die scholen nu extra aan gebruik te maken van alle mogelijkheden die er zijn. Voor ondersteuning kunnen scholen terecht op www.ventilatiehulp.nl of bellen met 0800–0224402. Doe dat ook echt, zodat we samen alle schoolgebouwen winterklaar maken.’

Lees ook: Luchtreiniger in de klas: eenvoudig, tijdelijk alternatief voor ventilatiesysteem

Hoewel bij veel scholen de meters wel in bestelling zijn, is het noodzakelijk om op alle plekken voorbereid te zijn als de coronabesmettingscijfers mogelijk verder oplopen. Daarom wordt een werkende CO2-meter in iedere klas verplicht. Deze verplichting is voor nieuwbouw en gerenoveerde basisschoolgebouwen al opgenomen in het Bouwbesluit. Dit wordt dus gelijkgetrokken.

Informatie

Schoolbesturen die advies nodig hebben over ventilatie kunnen terecht bij de hulpteams van Ruimte-OK via www.ventilatiehulp.nl. Ook voor de aanschaf van CO2-meters kun je hier terecht voor informatie. Inmiddels zijn ongeveer 400 scholen bezocht en nog zo’n 170 scholen hebben op korte termijn een afspraak staan. De teams leggen op school uit hoe bestaande systemen zo optimaal mogelijk kunnen werken en ze wijzen op mogelijkheden om de ventilatie verder te verbeteren.

Met een luchtreiniger kun je zowel energie besparen als de lucht schoner maken: het idee is, dat het recirculeren van de lucht ervoor zorgt dat de lucht ín het lokaal blijft zonder opnieuw verwarmd of gekoeld te hoeven worden, terwijl het virussen en fijnstof eruit filtert. Vooral in gebouwen waar niet op korte termijn in een nieuw ventilatiesysteem geïnvesteerd kan worden, kan een luchtreiniger uitkomst bieden. In de kennisbank van fabrikant Euromate kun je het energieverlies bekijken van een klaslokaal met geopende ramen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.