Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

In 51 gemeenten te weinig toezicht kinderopvang

51 Gemeenten houden nog onvoldoende toezicht op de kinderopvang daar. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van de Inspectie van het Onderwijs. De 51 gemeenten staan op een zogeheten B-lijst, wat inhoudt dat zij tekortkomingen hebben, maar wel bezig zijn met verbeteringen.
In 51 gemeenten te weinig toezicht kinderopvang
Foto: ANP Photo

‘Waar het precies aan schort, verschilt per gemeente. Maar dan hebben ze bijvoorbeeld nog niet alle opvanglocaties bezocht, of hebben ze geen handhavingsplan om op te treden als er iets mis is bij een kinderopvangcentrum. Ze kunnen ook op de lijst komen als er geen vast aanspreekpunt is binnen de gemeente, of als de GGD onvoldoende capaciteit heeft’, meldt een woordvoerder van de inspectie aan het ANP.

 

Planning

Het duurt gemiddeld een half jaar voordat een gemeente haar zaakjes weer op orde heeft en van de lijst geschrapt wordt. Toch komen er voorlopig ook steeds nieuwe gemeenten op de B-lijst, omdat de inspectie nog niet alle regio’s onderzocht heeft. Enkele tientallen gemeenten staan nog op de planning. Voor het einde van het jaar zal elke gemeente geïnspecteerd zijn, belooft de woordvoerder.

 

C-lijst

Gemeenten die aan alle eisen voldoen, belanden op de zogeheten A-lijst. Ook bestaat er nog een C-lijst voor gemeenten die tekortkomingen hebben, maar weigeren te verbeteren. Vooralsnog staat er geen enkele gemeente op de C-lijst. Bekijk hier de gemeenten die op de B-lijst staan >>

 

Harder werken

De Belangenorganisatie voor Ouders In de Kinderopvang, BOinK, vindt het onbegrijpelijk dat nog niet alle gemeenten aan de eisen voldoen. ‘Wij controleren al acht jaar en nog nooit heeft het toezicht aan alle eisen voldaan’, benadrukt voorzitter Gjalt Jellesma tegen de NOS. ‘Er moet harder gewerkt worden.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.