Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

in 2009 3,4 miljoen euro gefraudeerd

In 2009 is er voor 3,4 miljoen euro gefraudeerd in de gastouderopvang. Dit jaar gaat het om bijna zes ton. Er lopen nog zes onderzoeken naar gesjoemel met de kinderopvangtoeslag waarvan het bedrag niet duidelijk is. Dit meldt de fiscale opsporingsdienst FIOD in Dagblad De Stentor.

Zeven miljoen euro fraude
De fraude wordt vooral gepleegd door gastouderbureaus die bemiddelen tussen gastouders en vraagouders. Dit jaar zijn er al zestien gastouderbureaus door de mand gevallen. Voor de rechtbank in Dordrecht staan twee mannen terecht die met hun gastouderbureaus de staat voor zeven miljoen euro hebben opgelicht. Zij zijn al in 2008 opgepakt, de uitspraak zou onlangs zijn, maar is vanwege de complexiteit uitgesteld.

Onderzoekers houden een steekproef
Een zegsman van de FIOD zegt dat er allerlei varianten van misbruik voorkomen: ‘bewust meedoende ouders, onwetende ouders. Het hangt af van de werkwijze van de eigenaar van het frauderende bureau.’ Vorige week bleek uit een groot fraudeonderzoek dat in de Utrechtse wijk Ondiep twee gastouderbureaus voor zo’n zeven ton teveel aan toeslagen hebben aangevraagd. Een interventieteam is een onderzoek begonnen als steekproef waarin gewerkte uren van ouders worden vergeleken met de opgegeven uren voor kinderopvangtoeslag. Als deze werkwijze een succes blijkt, kan dit per 1 januari 2012 landelijk worden ingevoerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.