Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IKK: geen uitstel voor invoering

Marike Vroom
Marike Vroom werkt al 25 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, is ze nu hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.
Per 1 januari 2018 moeten houders in de kinderopvang voldoen aan een aantal eisen aan de Wet IKK. Het gaat hier onder meer om de veranderde bkr. Volgens minister Asscher wordt er niet aan deze datum getornd.
IKKgeenuitstel.jpg
De planning is om de ministeriële regeling uiterlijk 1 juli 2017 te publiceren. - Foto: Fotolia

De planning is om de ministeriële regeling uiterlijk 1 juli 2017 te publiceren, als ook de Eerste Kamer met het wetsvoorstel innovatie en kwaliteit kinderopvang heeft ingestemd, schrijft Asscher aan de vaste Commissie van SZW. ‘De inwerkingtreding van de verschillende eisen wordt zo gepland dat de sector voldoende voorbereidingstijd heeft om te voldoen aan de nieuwe eisen. Ik ben over de invulling van de ministeriële regeling in overleg met de partijen uit de sector. Voornemen is om in de ministeriële regeling voor wat betreft de beroepskwalificatie-eisen, zoals dat nu ook gebeurt, te verwijzen naar de cao. Cao-partijen zijn aan zet om in de cao hierover afspraken te maken.’

Inspanningen

Leden van de VVD-fractie hebben gevraagd hoe er zal worden omgesprongen met situaties waarin houders inspanningen hebben geleverd om te voldoen aan de eisen, maar nog niet wordt voldaan op 1 januari 2018. Asscher houdt voet bij stuk: ‘De periode van een half jaar voor implementatie, tussen de data van publicatie en inwerkingtreding, is bij de totstandkoming van het akkoord Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang met partijen uit de kinderopvangsector afgesproken. (…)  Het is aan de toezichthouder om de praktijk van de opvang ter plekke te beoordelen en te beoordelen of aan de eisen wordt voldaan. In het geval dat houders niet voldoen aan de gestelde eisen kan de toezichthouder de gemeente adviseren om handhaving in te zetten.’

Lees hier alle antwoorden van Asscher aan de Kamercommissie voor SZW.

IKK voor managers
Welke maatregelen worden er genomen in het kader van de Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang? Lees hier het overzicht wat wij voor de managers gemaakt hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.