Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Hulp gevraagd voor torenhoge kosten VOG’s

Kosten

Het aanvragen van nieuwe VOG’s voor alle medewerkers in de kinderopvang, inclusief gastouderopvang en peuterspeelzalen gaat in totaal 4,5 miljoen euro kosten. De Brancheorganisatie Kinderopvang dringt er, samen met de MOgroep Welzijn, VGOB en de vakbonden bij minister Asscher op aan om een oplossing te vinden voor deze kosten.

Vooralsnog heeft minister Asscher geen uitspraken gedaan over wie de nieuwe VOG’s (Verklaring Omtrent Gedrag) moet bekostigen. In een brief laten de branchepartijen weten dat de extra kosten voor de branche in een tijd komen waarin al sprake is van forse bezuinigingen en lastenverzwaringen. Zij hopen dan ook dat de minister wil meewerken aan een oplossing.

Administratiedruk
Naast de kosten brengt de verplichte VOG-aanvraag ook een administratieve druk met zich mee. De branchepartijen hebben inmiddels begrepen dat een kosteloze VOG-aanvraag bij de Dienst Justis niet tot de mogelijkheden behoort.

Grote operatie
In totaal 100.000 medewerkers moeten vanaf 1 juli een nieuwe VOG aan kunnen tonen. In een later stadium komen daar nog eens 50.000 vrijwilligers, uitzendkrachten en stagiaires bij. De nieuwe VOG wordt gebruikt als nulmeting voor de continue screening. Vanaf 1 maart worden medewerkers in de kinderopvang en peuterspeelzalen altijd gecontroleerd. Als blijkt dat een medewerker wordt verdacht van gewelds- of zedendelicten, gaat er een seintje vanuit de gemeente naar de eigenaar van het kindcentrum waar die persoon werkt.

Privacy
Onlangs nog liet de Raad van State weten dat ze deze manier van screenen van medewerkers veel te ver vindt gaan. Het zou volgens de Raad een vergaande inbreuk zijn op de privacy van medewerkers. De branchepartijen laten weten de continue screening wel te steunen.

Download de brief via de website van de Brancheorganisatie Kinderopvang >>

ANP Photo, Lex van Lieshout

6 REACTIES

 1. Beste allen,
  Jammer dat er een negatief op elkaar wordt gereageerd. Laat iedereen zijn eigen mening hebben, begin bij deze pagina eens met respect voor elkaar.
  Los daarvan wil ik aangeven dat ik idd mijn eigen VOG kan betaloen, als werkende. En dat ik daar iedere dag in deze branche nog erg blij mee ben.
  Dat het in de CAO staat, alszijnde dag de werkgever het moet betalen, dat klopt. Echter deze (al erg oude CAO) is samengesteld in een periode dat het heel wat beter ging in de kinderopvang en de werkgevers meer ‘vet op de botten’ hadden.
  Als werkgevers al moeite hebben om eindejaarsuitkeringen, periodieken en aankomend vakantiegeld uit te betalen….laat dan staan alle VOG’s in 1x.
  Wat mij betreurd is dat de medewerkers in de kinderopvanh nu zo onder de loep worden gelegd. Wat met de medewerkers bij ouderen, mensen met een beperking, jongeren in instellingen, asielzoekers etc etc etc. Allemaal mensen die met mensen werken. Mensen die tijdens hun werk in ‘de fout’ kunnen gaan met de doelgroep, mensen die prive zaken gedaan kunnen hebben die niet stroken met hun werk……
  De regel vind ik geweldig, laten we zuinig zijn op de doelgroep waar we mee werken. Echter niet alleen de kinderopvang, maar alle medewerkers die met mensen/dieren en misschien ook wel financien van een ander werken.
  Groeten uit Groningen 🙂

 2. Lees alle reacties
 3. Ehm…zou je als werkgever dan niet willen weten met wat voor personeel je te maken hebt? Ik zou er, denk ik, als werkgever graag 30 euro voor over hebben om te weten of mijn personeel (dat al 20 jaar bij mij werkzaam zou zijn) inmiddels niet iets op zijn kerfstok heeft. Bovendien: het seintje dat je vanaf de nulmeting vanuit de overheid/GGD krijgt indien iemand z’n VOG niet meer zou voldoen, kost je niets, hoor….

 4. Onzin suraya. CAO verplicht werkgevers om VOG te vergoeden. Werknemers kiezen hier niet voor. De overheid kiest voor een nulmeting. Prima, maar dan dient zij ook de 4.5 miljoen op te hoesten. Of het moet zo zijn dat de gemeentes water bij de wijn willen doen. Maar dat lijkt me niet.

 5. Als ieder zijn eigen VOG betaald ook al heeft hij/zij er al een, dan worden de kosten gedeeld over alle medewerkers, tenslotte wil je je werk behouden met al die werklozen dus je wilt aan de eisen voldoen. De eis is een nieuwe VOG dus haal die VOG en lever kopie in bij je werkgever of als gastouder bij je GOB en wees blij dat je je werk kunt uitvoeren. het kost iets van 30 euro dus waar hebben we het over. Als iedereen zelf betaald hoeft de overheid niet te bedenken waar het van betaald moet worden. krijgen bejaarden weer een koekje bij de de koffie in het bejaardenhuis omdat wij werkenden prima onze eigen VOG kunnen betalen en de overheid dit niet hoeft te doen. zo kunnen zij weer zorgen voor koek in het bejaardentehuis en wij zorgen zelf voor onze spullen die we nodig hebben om erkend te worden en aan het werk te kunnen blijven. Niet zo moelijk lijkt mij. als alle schouders meedragen is het allemaal neit zo zwaar. Als ik een nieuwe VOG moet aanvragen, die van mij is van bijna 5 jaar terug, nou dan doe ik dat. dat is toch geen probleem? kom op zeg, er zitten zat mensen thuis ide niks kunnen omdat er geen werk is of omdat ze ziek zijn of wat dan ook en wij kunnen niet voor onze eigen VOG zorgen? Sorry hooor maar daar begrijp ik echt niks van. Overheid is er om mensen te helpen die het nodig hebben. Als je in de kinderopvang werkt heb je dus een baan dus kun je best 30 euro betalen voor een nieuwe VOG. Als gastouder kun je het nog aftrekken ook als bedrijfskosten. Laat de staatskas met rust, laat de staat de mensen helpen die het écht nodig hebben!

 6. Het is mij nog onduidelijk. Ik heb mederwerkers die nog maar net bij ons werken, dus hun VOG zijn nog maar 3 maanden oud, zonde van het geld als zij weer opnieuw een VOG moeten vragen! De brief van het ministerie gaf ook al geen duidelijk antwoord. Ik heb de branchevereniging gebeld om te vragen hoe het zat. Zij zeiden dat de huidige VOG’s automatisch worden gescreent. Omdat het al staat geregistreerd wie er waar werkt.
  Bovenstaand artikel lees ik toch echt dat er nieuwe VOG aangevraagd moeten worden ondanks dat sommige nog maar een paar maanden oud zijn. Tja wat is het nou???????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.