Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hulp bij aanvraag toeslag voor niet-digitale ouders

BOinK, de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang, wil dat kinderopvangorganisaties de bevoegdheid krijgen om de aanvraag van kinderopvangtoeslag voor ouders af te handelen als dit nodig is. Hiermee hoopt BOinK ouders die hun weg niet weten te vinden in de digitale wereld te ontlasten.
1Niet-digitale-ouders.jpg
‘Iedere kinderopvangorganisatie zou iemand in dienst moeten kunnen nemen die voor niet-digitale ouders de zaken met DUO afhandelt.’ - Foto: Fotolia

Dit zegt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma in een artikel over de directe financiering in het maartnummer van Management Kinderopvang. Het artikel gaat over hoe alle kritiek op een nieuw financieringsstelsel uiteindelijk toch heeft geleid tot een akkoord. Maar ‘the devil is in the details’, vindt Jellesma. Dus pleit hij voor een uitbreiding van diensten van kinderopvangorganisaties om ouders die er niet uitkomen met hun kinderopvangtoeslag-aanvraag te kunnen ondersteunen.

Lage inkomens

‘Daar hebben niet alleen ouders baat bij, maar ook de kinderopvangorganisatie en de overheid. Het kan de samenleving veel geld besparen’, vindt Jellesma. Want er is een groep ouders dat zelfs afhaakt omdat het systeem te ingewikkeld is, terwijl ze amper een ouderbijdrage hoeven te ontvangen. Het zou misschien één van de redenen kunnen zijn dat ouders met lagere inkomens relatief weinig gebruik maken van kinderopvang.

Loket

‘Iedere kinderopvangorganisatie zou iemand in dienst moeten kunnen nemen die voor niet-digitale ouders de zaken met DUO afhandelt’, aldus Jellesma in Management Kinderopvang. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in de vorm van een loket bij de kinderopvang. Dat is de plek waar ouders toch al informatie zoeken en dan hoeven ze niet naar een derde instantie. Jellesma heeft dit voorstel ingediend bij de politiek.

Wout Slob en Geert de Wit die, namens respectievelijk de Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), de onderhandelingen voerden over de directe financiering kijken tevreden terug op de totstandkoming van het akkoord. Lees meer

Abonnees van Management Kinderopvang kunnen in het digitale magazine het volledige artikel over de directe financiering lezen

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.