Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Honderden kinderopvanglocaties sluiten deuren vanwege hitte

Honderden kinderopvanglocaties sluiten aan het begin van deze hete zomerweek de deuren, vanwege de temperaturen die ver boven de 30 graden zullen komen. Kinderopvangorganisaties spreken van ‘overmacht’, maar ouders zijn het daar niet altijd mee eens. ‘We gaan naar een klimaat toe dat structureel warmer is. Daar hoort bij dat je airconditioning hebt.'
honderden-kinderopvanglocaties-sluiten-deuren-vanwege-hitte
lisegagne / Getty Images / iStock

De media koppen onder meer: ‘Ouders horen zondagavond dat er geen opvang is voor de kinderen vanwege de hitte: ‘Niet verantwoord’’ en ‘Ouders overvallen door hittesluiting kinderopvang’.

BOinK

De Belangenorganisatie voor Ouders in de Kinderopvang, BOinK, schat dat honderden kinderopvanglocaties deze dagen (deels) hun deuren sluiten, vanwege de aangekondigde hitte. BOinK werd afgelopen vrijdag veel gebeld door ouders die te horen kregen dat de kinderopvang op maandag en dinsdag (deels) de deuren sluit, vertelt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma in Het Financieele Dagblad.

Overmacht

‘Voor sluiting op dinsdag heb ik alle begrip, met een verwachte 37 graden. Kleine kinderen kunnen hun temperatuur nog niet goed regelen’, legt Jellesma uit. ‘Maar voor maandag is de vraag of je met goede ventilatie de boel niet gewoon open kunt houden. Het lijkt me in ieder geval niet in het belang van het kind om het naar huis te sturen, waar het mogelijk nog warmer is.’ Volgens Jelles wordt het argument ‘overmacht’ te snel gebruikt als er hitte op komst is. ‘Deze discussie hebben we vijf, zes jaar geleden ook gehad. We gaan naar een klimaat toe dat structureel warmer is. Daar hoort bij dat je airconditioning hebt.’

Doordat de kinderopvang spreekt over overmacht, is er in principe geen recht op compensatie voor de ouders.

Veiligheid voorop

Het AD meldt dat ouders van Ska Kinderopvang pas zondagavond het bericht kregen dat de Amersfoortse kinderopvangorganisatie vanwege de hitte de deuren sluit op maandag- en dinsdagmiddag. Eerder zou er slechts sprake zijn van een hitteprotocol op locaties, maar Ska vindt het onverantwoord de locaties open te houden met de verwachte temperaturen. In een mail aan ouders laat Ska weten: ‘Aanstaande maandag en dinsdag zijn temperaturen van ruim boven de 30 graden voorspeld. Als kinderopvangorganisatie zorgen we ervoor dat de veiligheid van jouw kind niet in gevaar komt. Met dit soort extreme temperaturen kunnen we dit niet garanderen. Dat vinden we niet verantwoord. In het belang van jouw kindje en onze medewerkers hebben we besloten om een tropenrooster in te stellen.’

Hitteprotocol

BOinK meldt op haar website dat organisaties niet zomaar de deuren mogen sluiten, zonder daarover eerst advies te vragen aan de oudercommissie.

Ook staat er een hitteprotocol:

Als het erg warm wordt moet een kinderopvangorganisatie er voor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van de kinderen niet in gevaar komt. Een kinderopvangorganisatie is verplicht om de hitte in en buiten het pand in kaart te brengen en eventuele maatregelen te nemen. Hoe warm (hoeveel graden) mag het op een kinderopvanglocatie zijn? De norm is (in de zomer) maximaal 25 graden in de slaapkamers en maximaal 27 graden in de groepsruimten. Het risico tijdens hitte bij jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers. Het is aan hen om ervoor te zorgen dat kinderen niet te warm gekleed zijn, niet verbranden, meer drinken en rustiger aan doen. Welke concrete acties (pedagogisch) medewerkers daarvoor moeten nemen kunnen in het hitteprotocol worden opgenomen.

Het RIVM heeft enkele tips opgesteld voor de kinderopvang om warmte-overlast te beperken, onder andere:

  • Bied de kinderen vaak te drinken aan, bij voorkeur water. Het is belangrijk om te drinken vóórdat de kinderen dorst krijgen. Houd daarom in de gaten of de kinderen voldoende drinken.
  • Plan geen intensieve bewegingsactiviteiten, pas het spel aan. Zoek daarbij een koele plek op, in of rond het gebouw. Soms is het binnen prettiger vertoeven dan buiten.

Het RIVM geeft in deze brochure tips voor het opstellen van een hitteprotocol (richtlijn voor het binnen- en buitenmilieu van de kinderopvanglocatie).

Reactie Brancheorganisatie Kinderopvang

‘Iedere kinderopvangorganisatie dient een veiligheids- en gezondheidsbeleid te hebben waarin beschreven staat hoe wordt omgegaan met veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen de kinderopvang, waaronder hitte’, reageert de Brancheorganisatie Kinderopvang desgevraagd. ‘Hoe een kinderopvangorganisatie hier invulling aan geeft is maatwerk, de situatie is in elke locatie weer anders. Het hitteprotocol van het RIVM biedt hier handvatten en richtlijnen voor, als brancheorganisatie kunnen wij hier verder geen advies over geven.’

Bronnen: AD, FD, BOinK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.