Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Hoge leges doen geen recht aan Wet kinderopvang’

Marianne Velsink
De leges voor kinderopvangorganisaties en gastouders lopen in de gemeente Hulst zo hoog op dat de directeur-bestuurder van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen, Rianne Vons-de Oude, aan de bel trekt. Ze wil dat de gemeente openbaar maakt welke kosten ze maakt voor kinderopvang. Zulke hoge leges zijn wat Vons betreft niet in de geest van de Wet kinderopvang, omdat het de ondernemersvrijheid beperkt.
'Hoge leges doen geen recht aan Wet kinderopvang'
Foto: ANP

Vons schreef dit in een brief aan de gemeente Hulst. De regionale krant PZC berichtte hierover. In de andere gemeenten waar Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen locaties heeft, Sluis en Terneuzen, worden geen leges geheven. Maar in Hulst betalen startende gastouders 654 euro en kinderopvangorganisaties 1226 euro voor hun inschrijving. Dit bedrag moet ook worden neergeteld bij een verhuizing.

Leges

Gemeenten mogen in Nederland zelf bepalen of zij leges heffen aan kinderopvangorganisaties en gastouders. Alle gemeenten krijgen voor toezicht- en handhavingstaken een vergoeding uit het gemeentefonds. Voor de meeste gemeenten is dat voldoende om ook de registratie in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen te financieren. Maar er zijn ook gemeenten die ondernemers om een extra bijdrage vragen in de vorm van leges. De bedragen verschillen enorm.

In sommige gemeenten lopen de leges op tot 1000 euro. Minister Asscher van Sociale Zaken vindt dit ‘buitensporige bedragen’. Maar alle bedragen daaronder niet. Hij maakte vorig jaar dan ook bekend alleen de gemeenten op de vingers te tikken die 1000 euro of meer vragen. Voor de rest wil hij niet teveel overheidsbemoeienis en wil hij de regie bij de gemeenten houden. Lees meer

Transparant

Asscher vindt wel dat gemeenten transparant moeten zijn over de in rekening gebrachte kosten, als ondernemers daar bezwaar tegen maken. Van dat recht maakt Rianne Vons-de Oude nu gebruik. Zij vindt dat het niet alleen een financieel probleem is voor kinderopvangondernemers in deze economisch zware tijd, maar vindt dat het ook de keuzevrijheid van ouders en ondernemersvrijheid beperkt. ‘Met de legesheffing wordt geen recht gedaan aan de geest van de Wet kinderopvang: ouders moeten keuzevrijheid hebben en kinderorganisaties moeten de vrijheid hebben om te ondernemen.’

Grijze circuit

Het is niet de eerste keer dat organisaties klagen over de hoge leges in Hulst. Gastouderbureau’s ViaViela en 4Kids trokken eerder ook aan de bel. Zij zijn bang dat de hoge leges gastouders in het grijze circuit drijft, waar geen controle is op veiligheid en kwaliteit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.