Hoe zeven bso’s meer ruimte maakten voor risicovol spel

Een half jaar lang ondersteunde pedagoog en promovendus Martin van Rooijen zeven bso’s bij het organiseren van risicovol spel. Met als resultaat een duidelijke toename van het aanbod van risicovol spel en meer zelfverzekerdheid bij de pedagogisch medewerkers.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
AdobeStock

Er is de laatste tijd veel aandacht voor het belang van risicovol leren spelen. In een maatschappij waar ouders steeds overbeschermender worden naar hun kroost, is het belangrijk dat de kinderopvang (met al haar pedagogische kennis) het goede voorbeeld geeft. Maar dat blijkt lastig. Want pedagogisch medewerkers ervaren ook obstakels. En hoe pak je dat aan: kinderen meer risico’s laten nemen?

Vrij spel en loose parts

Precies naar deze vragen keek Van Rooijen in zijn promotieonderzoek. Op de Universiteit voor Humanistiek (Utrecht) doet hij onderzoek naar dit thema en hoopt hij halverwege 2019 te promoveren op de dilemma’s die kinderopvangprofessionals

2
1679

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

 1. Het gaat om de ruimte te zoeken tussen de “regels” en mijn ervaring is dat dit goed mogelijk is. Dus heel fijn dit onderzoek! Fijn dat er soms zo gespeeld wordt, maar er valt nog veel winst te boeken. Betrokkenheid en Welbevinden van kinderen is zo veel groter.
  Jammer dat ik verhinderd ben om bij het symposium aanwezig te zijn.

 2. Lees alle reacties
 3. Wij hebben vanaf het begin, bijna 7 jaar geleden, niet anders gedaan.
  We werken niet met thema’s, kinderen mogen zelf bedenken wat ze willen. Daar komen de mooiste fantasiespelen uit.
  Tijdens het buiten spelen mogen ze in bomen klimmen en onder toezicht proberen een vuurtje te maken met een loep.
  Met toestemming van de ouders mogen ze zonder toezicht buiten spelen.
  Bijzonder om te lezen dat kinderen vrij laten toch niet zo normaal is als dat wij dachten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.