Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hierom zijn kinderen veel minder ziek dan anders

De maatregelen tegen corona (handen wassen, afstand houden, thuisonderwijs) hebben een spectaculair bijkomend effect. Het aantal infectieziekten is de afgelopen maanden gedaald en ligt nu ver onder het niveau van andere jaren. Vooral baby’s en peuters zijn veel gezonder.
iStock

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel die werden gepubliceerd in vakblad Vroeg. Bij kinderen onder de vier is het aantal infectieziekten met 70 tot 80 procent gedaald ten opzichte van andere jaren. Dat geldt ook voor oorontstekingen. Normaal zijn er per 100.000 peuters ongeveer 500 gevallen van oorontsteking per week, nu ligt dat rond de 100.

Naast buikgriep en oorontsteking komen ook de bof, vlekjesziekten, oogontstekingen, kinkhoest, roodvonk en krentenbaard veel minder vaak voor. Al die dalingen vonden plaats na de sluiting van de scholen en de kinderopvang.

Maatregelen hebben effect

Volgens hoogleraar sociale geneeskunde Christian Hoebe zijn de cijfers een direct gevolg van de corona-maatregelen. ‘De maatregelen hebben gewoon effect, niet alleen bij corona. Je ziet ook dat we een relatief kleine influenza-epidemie gehad hebben.’

Ook Mariëtte Hooiveld, onderzoeker bij Nivel, ziet een verband. ‘Meer afstand houden, meer handen wassen, minder kleine kinderen bij elkaar én mensen die niet meer voor elk wissewasje naar de dokter gaan. Dat laatste is in elk geval niet de enige reden. Je ziet bijvoorbeeld ook dat het aantal acute oorontstekingen sterk daalt. Als je kind een oorontsteking heeft, ga je echt wel naar de dokter.’

1 REACTIE

 1. nteressant artikel….
  Vooral ook omdat ik me een aantal dingen ga afvragen. Bijvoorbeeld:
  Zou het kunnen dat kinderen minder ziek worden omdat we
  – met zijn allen meer zijn thuis gebleven en de druk een beetje van de ketel ging? (Niet meer vroeg wakker worden gemaakt, een ontbijtje naar binnen gepropt krijgen en snel snel snel om half acht bij de kinderopvang binnen gebracht worden)
  -Meer aandacht gekregen van papa en mama?
  -In datzelfde kader: zou hierdoor b.v. ook de voeding anders/beter zijn omdat er thuis meer tijd is om te eten? Of omdat ouders nu uitgebreider konden koken aangezien ze nu thuis waren?
  -Er minder kinderen op de groepen waren waardoor de stress minder was?

  Nou ja…dat soort vragen dus. Ligt het aan mij, maar is de conclusie dat alleen afstand houden en handen wassen niet een beetje heel erg kort door de bocht? Alsof we vóór Corona binnen de kinderopvang niet hygienisch bezig waren ofzo. Ook vind ik het nogal vreemd dat er zulke conclusies getrokken kunnen worden zonder tegenonderzoek. Dat heet dan geen conclusie, maar een hypothese. En dat dient dan verder onderzocht te worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.