Hierom zijn kinderen veel minder ziek dan anders

De maatregelen tegen corona (handen wassen, afstand houden, thuisonderwijs) hebben een spectaculair bijkomend effect. Het aantal infectieziekten is de afgelopen maanden gedaald en ligt nu ver onder het niveau van andere jaren. Vooral baby’s en peuters zijn veel gezonder.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
iStock

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut Nivel die werden gepubliceerd in vakblad Vroeg. Bij kinderen onder de vier is het aantal infectieziekten met 70 tot 80 procent gedaald ten opzichte van andere jaren. Dat geldt ook voor oorontstekingen. Normaal zijn er per 100.000 peuters ongeveer 500 gevallen van oorontsteking per week, nu ligt dat rond de 100.

Naast buikgriep en oorontsteking komen ook de bof, vlekjesziekten, oogontstekingen, kinkhoest, roodvonk en krentenbaard veel minder vaak voor. Al die dalingen vonden plaats na de sluiting van de scholen en de kinderopvang.

Maatregelen hebben effect

Volgens hoogleraar sociale geneeskunde Christian Hoebe zijn de cijfers een direct gevolg van de corona-maatregelen. ‘De maatregelen hebben gewoon effect, niet alleen bij corona. Je ziet ook dat we een relatief kleine influenza-epidemie gehad hebben.’

Ook Mariëtte Hooiveld, onderzoeker bij Nivel, ziet een verband. ‘Meer afstand houden, meer handen wassen, minder kleine kinderen bij elkaar én mensen die niet meer voor elk wissewasje naar de dokter gaan. Dat laatste is in elk geval niet de enige reden. Je ziet bijvoorbeeld ook dat het aantal acute oorontstekingen sterk daalt. Als je kind een oorontsteking heeft, ga je echt wel naar de dokter.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.